Ny innrapportering av fagforeningskontingent

  • Skriv ut

For fagforeninger som tidligere har innrapportert fagforeningskontingent, vil det bli endring i rapporteringen fra 2017.

Viktig å vite om den nye ordningen

Fagforeningskontingent som medlemmene har innbetalt direkte til fagforeningen innrapporteres på en ny måte til Skatteetaten fra og med inntektsåret 2016, med første innrapportering i januar 2017.

Rapporteringen er ikke lovpålagt, men vi oppfordrer fagforeningene til å levere slike kontingentopplysninger frivillig, slik at medlemmene får fradragsbeløpet utfyllt i sin selvangivelse.

Fagforeningskontingent trukket i lønn og innbetalt av arbeidsgiver, skal arbeidsgiver rapportere i a-meldingen som før.

Dette betyr endringen for deg

Du må levere opplysninger om innbetalt fagforeningskontingent for inntektsåret i et eget Altinn-skjema. Skjemaet leveres en gang per år, etter utgangen av inntektsåret.

Elektronisk innrapportering via Altinn

Opplysningene skal innrapporteres elektronisk via Altinn. Du må laste opp en fil som vedlegg i skjema RF-1301 Likningsoppgaver som vedlegg. Ved innrapportering via Altinn vil du få rask tilbakemelding med oversikt over innsendte oppgaver og eventuelle avvik. Tilbakemeldingene får du i "Min meldingsboks" i Altinn. Hvis du oppdager feil i innsendingen kan dette enkelt korrigeres ved å sende inn erstatningsoppgaver eller sletteoppgaver.

Roller og rettigheter i Altinn

For å kunne sende inn opplysninger om fagforeningskontingent elektronisk via Altinn må du ha riktig Altinn-rolle på vegne av virksomheten du representerer. Informasjon om delegering av roller til personer i virksomheten finner du på www.altinn.no under fanen «Tilgangsstyring». Rollen Utfyller/Innsender gir deg tilgang til å sende inn disse opplysningene på vegne av virksomheten. Dette er den samme rollen som benyttes for å sende inn a-meldingen. Følgende roller gir innsendingsrettigheter for tredjepartsoppgaver (likningsoppgaver):

  • Utfyller/Innsender (fylle ut, signere og sende inn og lese tilbakemelding)
  • Regnskapsmedarbeider (kun fylle ut)
  • Begrenset signeringsrettighet (fylle ut, signere og sende inn og lese tilbakemelding)

Merk at rollen «Regnskapsmedarbeider» ikke gir tilgang til å signere de aktuelle skjemaene i Altinn.

Kontakt Altinn brukerservice på telefon 75 00 60 00 dersom du har problemer med roller og rettigheter eller pålogging i Altinn.

Slik forbereder du deg

  • sjekk at du har riktige roller i Altinn
  • sjekk at ditt sluttbrukersystem er oppdatert, dersom du benytter et slikt
  • sjekk at du har oversikt over hvilke opplysninger som skal innrapporteres

Frister og korrigering

Altinn åpner for innrapportering fra 2. januar 2017.

For at opplysningene om kontingent skal kunne forhåndsutfylles i medlemmets selvangivelse (skattemelding) ber vi om rapportering i den nye ordningen innen 31. januar 2017 (for inntektsåret 2016).

Oppstår det behov for å korrigere opplysningene du har sendt inn, må du sørge for å sende inn erstatnings- eller sletteoppgaver.

Har du spørsmål kan du kontakte oss på e-post: grunnlagsdata@skatteetaten.no

Testinnsending høsten 2016

Skatteetaten åpner for test av den nye innsendingsløsningen høsten 2016. Du kan lese mer om innsending av testoppgaver her.

 


Sist oppdatert. 27. september 2016 

 

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.