Noen temasider og kalkulatorer for hjelp med skattemeldingen (selvangivelsen) viser regelverk og satser for 2016. Innholdet vil være oppdatert med 2017-satser og regelverk før skattemeldingen for 2017 åpner i april.

Slik krever du fradrag for kostnadene til yrkesbil

  • Skriv ut

Du må ta vare på fakturaer for drivstoff og annet som du kjøper til bilen og bokføre disse bilagene samtidig med at du bokfører de andre næringstransaksjonene dine etter hvert i løpet av året. Husk at du sammen med skattemeldingen og næringsoppgaven plikter å levere RF-1125, Bruk av bil. Dette skjemaet er inkludert i Næringsrapport skatt.

Derfor bør du passe på at du har tilstrekkelig med konti i regnskapene dine til at du kan spesifisere bilkostnadene i skjemaet. Har du flere yrkesbiler bør du innrette deg slik at du kan spore kostnadene for hver yrkesbil. For å kunne fylle ut skjemaet må du også notere deg:

  • Kilometerstand per 1.1. i inntektsåret
  • Kilometerstand per 31.12. i inntektsåret
  • Hvor mange kilometer bilen er brukt til yrkeskjøring i året

Se nedenfor i forhold til unntak fra plikten til å levere RF-1125 for yrkesbil.

Er du eier av yrkesbil krever du fradrag for verdiforringing ved å føre bilen på samlesaldo. Sammen med skattemeldingen leverer du i så fall RF-1084 Avskriving. I dette skjemaet fører du yrkesbilen på samlesaldo c eller d. Skjemaet viser deg hvordan du regner ut hvor stort fradrag du skal føre over til RF-1175 Næringsoppgave 1 eller i Næringsrapport skatt, post 6000 Avskrivinger. Dermed får du fradrag for saldoavskriving i tillegg til de andre bilkostnadene dine.

Leaser du bil skal du ikke føre denne på samlesaldo. I steden kostnadsfører du leien som gjelder inntektsåret.

Blir bilen også brukt til privatkjøring skal du regne ut et beløp som minker fradraget for driftskostnader i næringsoppgaven din. Se nedenfor om hvordan du regner ut beløpet.

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.