Slik unngår du nettsvindel

  • Skriv ut
Skatteetaten legger vekt på at våre tjenester på internett skal være trygge og brukervennlige. Vi har derfor laget noen enkle forsiktighetsregler

Datamaskin

Installer og vedlikehold antivirusprogram og brannmur.

Installer tilgjengelige oppdateringer fra leverandøren av operativsystem (for eksempel Windows XP).

E-post

Vi sender aldri ut e-post som ber deg bekrefte informasjon av personlig karakter. Vi sender heller ikke ut skattekrav, purringer, informasjon om innbetalinger, kontonummer eller liknende på e-post. Svindlerne begrunner ofte henvendelsen med sikkerhetsgrunner eller funksjonalitetsutvidelser, ofte med trussel om represalier dersom du ikke bekrefter informasjon og liknende.

Vi vil aldri, verken på e-post, internett eller telefon be deg oppgi passord, PIN-koder eller annen fortrolig informasjon. Dersom vi skulle be om eller sende deg informasjon som er sensitiv vil vi gjøre dette per brev.

Dersom du mottar en e-post som på en eller annen måte virker "tvilsom", kontakt den som står som avsender og undersøk saken.

Phishing

Phishing er en avansert form for e-postsvindel. Svindlerne bak disse forsøkene sender ofte ut en e-post med forfalsket avsender, slik at det ser ut som om en kjent avsender har sendt den.

E-posten har ofte en aktiv (HTML) lenke som fører deg til en falsk nettside som ligner den kjente avsenderens nettside. Her blir du bedt om å oppgi informasjon om deg selv. Forfalskningene er godt utført og kan være vanskelig å avsløre.

Dersom du mottar en åpen e-post fra oss som du verken har bedt om eller venter, er det all grunn til å være mistenksom. Da bør du sjekke denne siden igjen.

Sikker nettside

Tjenester fra Skatteetaten og andre, som blir presentert gjennom skatteetaten.no, vil alltid være sikret med kryptering (SSL). Når du er på en side som krever sikkerhet kan du se dette ved at det står https:// i stedet for http:// i adresselinjen i nettleseren din. Hvis du bruker Microsoft Internet Explorer vises det også en lukket hengelås nede i høyre hjørne på nettleseren din når du har en sikker forbindelse. Gi aldri fra deg sensitiv informasjon på nettet hvis du ikke har en sikker forbindelse. (https://).

Mer om sikkerhet

Nettvett.no er et nettsted hvor du skal kunne finne informasjon, råd og veiledning om sikker bruk av Internett. Informasjonen er rettet både mot private brukere og små og mellomstore bedrifter. Nettvett.no er laget av Post- og teletilsynet i samarbeid med andre myndigheter, IKT-bransjen og representanter for brukerne.

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.