Advarer mot falske e-poster

Pressemelding Publisert: 07.04.2014

  • Skriv ut

Skatteetaten har fått meldinger om at det er sendt ut et betydelig antall falske e-poster om skatterefusjon fra en adresse som utgir seg for å være fra Skatteetaten eller Altinn. Dette er et forsøk på svindel. Slett e-posten.

- Dette er andre gang på en uke at det blir sendt ut falsk e-post i Skatteetatens navn der mottaker blir bedt om å oppgi kontonummer for å få tilbakebetalt skattepenger. Vi følger nøye med, og arbeider gjennom internettleverandørene for å få lukket de kanalene som brukes i svindelforsøket, sier sikkerhetssjef i Skatteetaten, Svein Mobakken.

Phishing-forsøk

I e-posten får mottaker beskjed om at hun eller han vil få tilbakebetalt et tilgodebeløp på skatten. For å få utbetalt pengene må mottaker sende inn sensitiv informasjon ved å trykke på en lenke. Dette er et såkalt phishing-forsøk, for å lure til seg kredittkortnummer og koder.

- Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post, sier Mobakken.

Falsk avsenderadresse

Adressen det sendes fra eksisterer ikke i Skatteetatens systemer, og systemene har ikke blitt hacket. Årsaken til at det ser ut som Skatteetaten er avsender, er at svindlerne har sendt ut en e-post der de har lagt inn en falsk adresse i avsenderfeltet. Det vil heller ikke være mulig for svindlerne å motta svar til adressen de utgir seg for å sende fra.
- Det er mulig for leverandørene av e-post å verifisere at e-post sendt fra Skatteetaten faktisk er sendt fra oss.  Vi vil oppfordre leverandørene til å gjøre denne kvalitetssikringen, sier Mobakken.

Slett e-posten

Hvis man har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en svindel-e-post, sperr kort og konti så raskt som mulig. Ikke oppgi noe av informasjonen de ber om, eller svar på e-posten. Trykk ikke på noen lenker eller vedlegg.

For mer informasjon, kontakt Skattedirektoratets pressetelefon: 945 01 000

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.