Elektroniske brukere får selvangivelsen i morgen

Pressemelding Publisert: 18.03.2014

  • Skriv ut

890 000 elektroniske brukere (e-brukere) får selvangivelsen onsdag. Alle andre lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende må vente til 1. april.

- Elektronisk selvangivelse gir mange fordeler for brukerne, også for Skatteetaten. De som har valgt å kommunisere på nett med oss får selvangivelsen først. Den digitale utviklingen har gjort det mulig å tilby stadig bedre løsninger for skattebetalerne. Selvangivelsen er forhåndsutfylt, og det blir stadig enklere å endre og levere selvangivelsen på nett, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

E-brukerne er de som selv aktivt har valgt å kun motta elektronisk post fra Skatteetaten, og de får ikke selvangivelse på papir. De resterende 3, 7 millioner innbyggere, som ikke har registrert seg som e-bruker, må vente til 1. april for å få selvangivelsen.

E-brukerne får varsel på SMS og/eller epost om at selvangivelsen er tilgjengelig i Altinn. Deretter kan de logge seg inn, sjekke om postene stemmer og gjennomføre eventuelle endringer direkte i selvangivelsen.

Lanserer pendler- og reisefradragskalkulator

Skatteetaten oppfordrer e-brukerne til å sjekke selvangivelsen, og føre opp beløp som ikke er med. Det er særlig viktig å huske å få med alle fradragene man har krav på. På skatteetaten.no er det elektroniske kalkulatorer og lett tilgjengelig veiledning som hjelper folk til å finne riktige fradrag. I år har Skatteetaten laget flere enkle hjelpemidler for å sikre at folk ikke betaler for mye skatt.

- Vi får mange spørsmål om regelverket for reising og pendlerfradrag. Derfor lanserer vi i år elektronisk pendlerveiviser og – kalkulator, samt en reisefradragskalkulator. I tillegg lanserte vi i fjor en fradragsveileder. Dette skal hjelpe folk å få selvangivelsen riktig, sier Holte. 

Papir fases ut

Den elektroniske selvangivelsen er et eksempel på hvordan staten vil kommunisere med innbyggerne i fremtiden. Regjeringen har besluttet at digital kommunikasjon med det offentlige skal være hovedregelen. Skatteetaten har tatt initiativ til å gjennomføre dette også for selvangivelse og skatteoppgjør.

- Vi jobber hele tiden med å effektivisere og forenkle våre tjenester, og neste år legger vi opp til at flertallet av befolkningen kun får den elektroniske utgaven av selvangivelsen. Den elektroniske selvangivelsen har eksistert i over 10 år, og nå er det naturlig å trappe ned papirutgaven, sier Holte. 

For mer informasjon, kontakt Skattedirektoratets pressetelefon: 945 01 000

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.