Stadig flere forteller om skjulte penger

Pressemelding Publisert: 18.08.2014

  • Skriv ut

I første halvår i år kontaktet 153 personer Skatteetaten for å melde fra om skjult formue og inntekt som de tidligere ikke har oppgitt til beskatning. Dette er en økning på 35 prosent fra første halvår i fjor.

Ordningen med frivillig retting innebærer at personer som på eget initiativ melder fra til skattekontoret om skjulte verdier, i utlandet eller i Norge, slipper å betale tilleggsskatt på opptil 60 prosent. Man må likevel betale inntekts- og formuesskatt på de beløpene som er unndratt, i tillegg til renter.

- Hovedårsaken til at stadig flere ønsker å gjøre opp for seg er at de tradisjonelle skatteparadisene har blitt mindre lukket. For 10 år siden hadde vi aldri trodd at vi ville kommet dit vi er i dag med tanke på skatteparadisenes åpenhet og vår tilgang til opplysninger, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Sveits mest populært

Nordmenn som skjuler penger i utlandet har hovedsakelig pengene i Europa. Sveits er mest populært og det har landet vært lenge.

- De siste par årene har Skatteetaten fått betydelig mer og bedre informasjon fra Sveits når vi har henvendt oss om konkrete saker. Vi har også begynt å få rask og god informasjon fra land som vi tidligere ikke har fått informasjon fra, som for eksempel Seychellene, sier Holte.

Norge har nå avtaler om informasjonsutveksling med nesten alle skatteparadisene.

Skatteamnestisakene gjelder ofte penger som har vært skjult over flere år, og man må betale skatt for opptil ti år tilbake. I første halvår i år ble det gitt skatteamnesti til 100 personer. De nye sakene er ikke ferdigbehandlet, slik at dette primært er personer som har bedt om skatteamnesti tidligere.

Samlet for disse vedtakene ble det skattepliktige beløpet for formue fastsatt til 2,5 milliarder kroner og for inntekt til 145 millioner kroner. Tallene er det skattepliktige beløpet samlet over inntil ti år.

Fakta om frivillig retting

Ordningen med frivillig retting omfatter formue og inntekt både i Norge og i utlandet. For å komme inn under ordningen må opplysningene gis på eget initiativ og kan ikke komme som følge av kontrolltiltak som er eller vil bli satt i verk av skattemyndighetene, eller etter at skattemyndighetene har fått tilgang til opplysningene fra media eller andre. Mer fakta og tall her.
 
For mer informasjon, kontakt Skattedirektoratets pressetelefon: 945 01 000

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.