Mindre svart arbeid med personallister

Pressemelding Publisert: 04.12.2013

  • Skriv ut

Fra nyttår må serveringssteder, frisører og skjønnhetspleiere, samt bilverksteder og bilpleiebransjen føre lister over alle som jobber der. Kontroller av listene vil bidra til å redusere den svarte økonomien.

Listene skal inneholde den enkeltes navn og fødselsnummer, og vise når de starter og avslutter arbeidsdagen.

- De fleste betaler skatt som de skal, men vi vet at en del virksomheter i disse bransjene har deler av omsetningen svart. De ødelegger for konkurransevilkårene. Erfaringer fra Sverige viser at personallister er et tiltak som raskt gir resultater, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Sverige innførte personallister i 2007 og etter bare ett år dukket det opp 6.000 hvite årsverk. Skatteetaten skal gjennomføre 5.000 kontroller det første året gjennom besøk på forskjellige tidspunkter. Flere hundre personer vil delta, både fra Skatteetaten og de kommunale skatteoppkreverne. Skatteetaten vil prioritere kontroll av de som har høyest risiko og vil besøke disse flere ganger. Kontrollene er ventet å avdekke brudd på andre bestemmelser i tillegg og dermed ytterligere bidra til å redusere den svarte økonomien.

Samarbeid med bransjene

Samarbeid er viktig for å bekjempe svart arbeid og Skatteetaten samarbeider både med næringslivet og offentlige etater som Politiet og Arbeidstilsynet.
- Vi har et løpende og godt samarbeid med de relevante bransjeorganisasjonene. De er positive til personallister og har høye forventninger til Skatteetatens innsats slik at det blir bedre konkurransevilkår, sier Holte.

Det er omtrent 21 000 virksomheter som skal føre personallister. Det er ikke planlagt å utvide kravet til å gjelde flere bransjer. Skatteetaten sender i disse dager ut informasjon og lister til alle virksomhetene det gjelder. Det blir muligheter til elektronisk føring av lister etterhvert som kassasystemleverandørene utvikler tilbudet. Les mer på skatteetaten.no/personalliste.

For mer informasjon, kontakt: Skattedirektoratets pressetelefon 945 01 000

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.