Svindelforsøk på e-post

Pressemelding Publisert: 09.10.2013

  • Skriv ut

Skatteetaten har fått meldinger om at det er sendt ut falske e-poster fra en adresse som utgir seg å være etatens. Dette er et forsøk på svindel. Slett e-posten.

Phishing-forsøk


I e-posten får mottaker beskjed om at hun eller han vil få tilbakebetalt et tilgodebeløp på skatten. For å få utbetalt pengene må mottaker sende inn sensitiv informasjon på e-post. Dette er et såkalt phishing-forsøk, for å lure til seg kredittkortnummer og koder.
- Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post, sier sikkerhetssjef i Skatteetaten Svein Mobakken.

Falsk avsenderadresse

Adressen det sendes fra eksisterer ikke i Skatteetatens systemer, og systemene har ikke blitt hacket. Årsaken til at det ser ut som Skatteetaten er avsender, er at svindlerne har sendt ut en e-post der de har lagt inn en falsk adresse i avsenderfeltet.
 
- Det er dessverre ikke mulig å hindre utsendelse av e-post med falsk avsenderadresse da serveren som benyttes for å sende e-post ikke sjekker faktisk avsender. Dermed kan svindlere utgi seg for å være andre ved å oppgi falske adresser i avsenderfeltet. Det vil heller ikke være mulig for svindlerne å motta svar til adressen de utgir seg for å sende fra. Det er derfor de i dette tilfellet ber om at svar sendes til en annen adresse, sier Mobakken.

Slett e-posten

Hvis man har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en svindel-e-post, sperr kort og konti så raskt som mulig. Ikke oppgi noe av informasjonen de ber om, eller svar på e-posten. Trykk ikke på noen eventuelle lenker eller vedlegg.

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.