Noen temasider og kalkulatorer for hjelp med skattemeldingen (selvangivelsen) viser regelverk og satser for 2016. Innholdet vil være oppdatert med 2017-satser og regelverk før skattemeldingen for 2017 åpner i april.

3.1.6 Skattepliktig avkastning av andeler i verdipapirfond

Post 3.1.6 Gjelder for inntektsåret 2016

  • Skriv ut

Denne posten viser hva du og dine barn under 17 år har mottatt i skattepliktig avkastning fra andel i verdipapirfond (aksjedel). Summen er normalt fylt ut med det som har blitt rapportert inn, så sjekk at alt er riktig.

Gjelder posten meg?

Posten gjelder alle som

  • har andeler i verdipapirfond og har mottatt utbytte/avkastning og/eller
  • har barn under 17 år i inntektsåret som eier andeler i verdipapirfond og som har mottatt utbytte/avkastning.

Avkastning av andeler i norske verdipapirfond føres i post 3.1.2.

Fosterforeldre

Posten gjelder ikke hvis du mottar fosterhjemsgodgjørelse. Hvis fosterforholdet har karakter av adopsjon og du ikke mottar fosterhjemsgodtgjørelse for barnet, gjelder posten også deg når barnet har mottatt utbytte/avkastning.

Hvis du ikke bor med barnets mor/far

Hvis foreldrene ikke bor sammen, er det den barnet bor hos i følge Folkeregisteret ved inntektsårets utgang, som skal føre opp avkastningen.

Hvis du har barnet boende hos deg og er gift, vil barnets avkastning bli fordelt mellom deg og din ektefelle. Din ektefelle, som ikke er barnets biologiske foreldre, kan føre over hele avkastningen til deg.

Hvordan fører jeg dette i skattemeldingen?

Posten er normalt utfylt med utbytte/avkastning. Summene baserer seg på hva som har blitt rapportert inn av forvaltingsselskapet(ene), så sjekk at alt er riktig.

Beløpene du skal sjekke mot står i årsoppgaven du får fra forvaltningsselskapet i januar.

Hvis beløpet er feil, må du endre det i skattemeldingen. Du bør også kontakte forvaltningsselskapet for at årsoppgaven skal bli riktig.

Informasjon mangler

Hvis du eier andel i verdipapirfond som ikke allerede er utfylt i selvangivelsen, må du fylle ut skjema RF-1059 Aksjer og fondsandeler og post 3.1.7.

Logg inn og fyll ut posten.

Dokumentasjonskrav

Du trenger ikke sende oss dokumentasjon på dette, men du må kunne legge fram dokumentasjon hvis vi spør.

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.