Noen temasider og kalkulatorer for hjelp med skattemeldingen (selvangivelsen) viser regelverk og satser for 2016. Innholdet vil være oppdatert med 2017-satser og regelverk før skattemeldingen for 2017 åpner i april.

Bortfall av innsynsretten til offentlige bobestyrere og medarvinger

  • Skriv ut

Arveavgiften har bortfalt for arv etter avdøde som dør 1.1.2014 eller senere. Det samme gjelder for gaver som ytes den 1.1.2014 eller senere. Dette får konsekvenser for adgangen til innsyn i tidligere arveavgiftssaker.

Arveavgiftsloven § 23 annet ledd pålegger arveavgiftsmyndigheten en meget streng taushetsplikt. I praksis er det bare direkte parter i en arveavgiftssak som kan få innsyn i saksdokumentene. I tillegg kan offentlige bobestyrere som må ha opplysninger for å kunne beregne korrekt arveavgift eller medarvinger som kan bli ansvarlige for andres arveavgift (solidaransvar) få visse opplysninger.

Ettersom arveavgiften er fjernet, er det ikke lenger grunnlag for den innsynsretten enkelte hadde tidligere. Dette betyr at:

  • Bostyrere i offentlige skifter, hvor avdøde døde 1.1.2014 eller senere, kan ikke lenger få opplysninger om tidligere gaveutdelinger fra avdøde. Dette er begrunnet med at tingretten ikke lenger er arveavgiftsmyndighet i disse sakene.
  • Medarvinger i private skifter, hvor avdøde døde 1.1.2014 eller senere, kan ikke lenger få opplysninger om tidligere gaveutdelinger til noen som er arvinger på skiftet. Dette er begrunnet med at solidaransvar ikke lenger er aktuelt i disse sakene.

 

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.