Frikort eller skattekort?

  • Skriv ut

Fra det året du fyller 13 år, skal du ha skattekort eller frikort hvis du tjener egne penger. 

  • Hvis du tjener 55 000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke betale skatt. Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt. Hadde du frikort i fjor trenger du ikke søke om nytt frikort. Frikortet er allerede tilgjengelig for arbeidsgiver. Bestill frikort.
  • Hvis du tror du kommer til å tjene mer enn 55 000 kroner, bestill skattekort.

På frikortet kan du tjene opp til 55 000 kroner uten at du blir trukket i skatt. Det gjelder all skattepliktig lønn, sykepenger, feriepenger, fri kost og losji.

Dette gjelder også alle feriepengene du får utbetalt. Les mer om feriepenger hos arbeidstilsynet eller hos Altinn. Både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år, inngår i frikortbeløpet på 55 000 kr.

Hva hvis jeg har frikort, og oppdager at jeg kommer til å tjene over 55 000?

Dersom du først har hatt frikort og kommer til å tjene over 55 000 kroner, må du søke om nytt skattekort. Det beløpet du allerede har tjent uten å trekke skatt, tas med i grunnlaget for beregningen av nytt skattekort. Uansett om du først har hatt frikort eller ikke, vil den totale skatten bli den samme. Hvis du ikke bestiller nytt skattekort vil arbeidsgiver trekke 50 prosent skatt av inntekten du tjener ut over frikortet.

Skattefrie småjobber

Dersom lønnsinntekten din i løpet av året hos en arbeidsgiver ikke overstiger 1000 kroner, skal du ikke oppgi dette til Skatteetaten.

Jobber du for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, kan du tjene opptil 10 000 kroner i løpet av året hos denne organisasjonen uten å måtte oppgi det. For lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson, kan du tjene opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen uten å måtte oppgi det.

Ta vare på lønnsslippen

Hver gang du får lønn, skal du få lønnsslipp fra arbeidsgiveren. Lønnsslippen skal vise hva du har tjent og hva som eventuelt er trukket fra i skatt. Den er også kvittering for betalt skatt – ta vare på den.

Trenger du hjelp? Chat med oss

Vi kan hjelpe deg med spørsmål om skattekort og frikort.

Start chat med oss

Her kan du bestille:

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.