Jeg må betale restskatt

  • Skriv ut

For deg som får skatteoppgjøret i juni, er tidligste forfallsfrist 20. august. Elektroniske brukere får tilsendt faktura med betalingsinformasjon i Altinn. Dersom du ikke er elektronisk bruker, får du tilsendt faktura med betalingsinformasjon i posten.

Hvordan betaler jeg?

Du som er elektronisk bruker får tilsendt faktura med betalingsinformasjon og forfallsfrist i meldingsboksen din i Altinn. Dersom du ikke er elektronisk bruker, får du tilsendt faktura med forfallsfrist i posten til din folkeregistrerte adresse.

Nå kan du inngå avtale om e-faktura med oss i forbindelse med innbetaling av skatt.

Når må jeg betale restskatten?

Restskatt under kr 100 trenger ikke betales.

For deg som får skatteoppgjøret i juni, er tidligste forfallsfrist 20. august - både for  restskatt over og under 1000 kr. Hvis du får over 1000 kroner i restskatt, blir denne delt i to like innbetalinger. Forfallsfrist er tre og åtte uker etter at skatteoppgjøret ditt blir sendt ut, men tidligst 20. august og 8 uker deretter. 

Slik unngår du renter på restskatten.

Hvorfor må jeg betale restskatt?

Forklaringen er ofte at de endelige tallene for inntekt og fradrag ble annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet du hadde i 2016. Du har selv ansvar for at grunnlaget for skattekortet i skattetrekksmeldingen er riktig.

Jeg vil klage på skatteoppgjøret

Hvis du mener at noe er feil i skatteoppgjøret, kan du sende en klage. Dette gjør du enklest ved å sende en elektronisk klage.

Les dette før du klager på skatteoppgjøret.

Hvordan unngår du restskatt

Sjekk at tallene i skattekortet ditt (skattetrekksmeldingen) stemmer. Nytt skattekort er klart i desember.

Hvis tallene ikke stemmer kan du endre skattekort ditt.

Skattekortet (skattetrekksmeldingen din) finner du ved å logge deg inn i Altinn.

Har du flere arbeidsgivere må du sjekke at ikke fler enn din hovedarbeidsgiver bruker tabelldelen av skattekortet. Det samme gjelder hvis du mottar en ytelse fra NAV samtidig som du er i arbeid. Brukes tabelldelen av flere arbeidsgivere eller NAV og en arbeidsgiver samtidig, vil du få restskatt.

Les mer om hvordan unngå restskatt.

 

Du kan også endre skattekortet ditt nå om du mener det trekkes for lite skatt.

Hvis du har tabelltrekk og du har flere arbeidsgivere, bør du sjekke at ikke fler enn din hovedarbeidsgiver (den du mottar høyeste lønnen fra) bruker tabelltrekket på skattekortet. Det samme gjelder hvis du mottar en ytelse fra NAV samtidig som du er i arbeid.

Jeg har levert ny egenfastsetting/klage på skatteoppgjøret. Må jeg likevel betale restskatten? 

Du må betale restskatten selv om du har sendt oss en ny egenfastsetting eller klage. Hvis du ikke betaler restskatten i tide, løper det forsinkelsesrenter ved forfall frem til du betaler. Slik unngår du renter på restskatten

Hva er "foreløpig skatteberegning"?

På side 4 i skattemeldingen din ser du en foreløpig skatteberegning. Se eksempel.
Dette er ikke nødvendigvis beløpet du får til gode eller i restskatt i skatteoppgjøret.

Resultatet du ser på skattemeldingen er bare en foreløpig beregning. Den er basert på de opplysningene Skatteetaten hadde om deg da skattemeldingen ble skrevet ut i mars. Dette er ment som en ren informasjon, og for at du skal kunne kontrollere innbetalt skatt. Gjør du endringer i noen av postene når du sjekker skattemeldingen din, kan også den foreløpige beregningen forandre seg.
 
Viser den foreløpige beregningen at du har fått restskatt, har du mulighet til å innbetale restskatten tidligere, for å unngå rentetillegg. Fristen for denne innbetalingen er 31. mai.

Fant du det du lette etter?

Maks 255 tegn. Kun tall og bokstaver.