Taxnorway.no

Personallister

Utskriftversjon

Fra 1. januar 2014 må serveringssteder, frisører og skjønnhetspleiere samt bilverksteder og bilpleiebransjen føre personallister. De aller fleste vil få tilsendt bok fra Skatteetaten. Har ikke din bedrift mottatt bok innen 14. desember, kan du bestille gratis her fra samme dato.

En personalliste er en liste over alle som arbeider i virksomheten, inkludert ulønnet og innleid personale, og skal vise når de starter og avslutter arbeidsdagen. Listen skal føres på arbeidsplassen, og skal være tilgjengelig for kontroll i virksomhetens åpningstid.

Hvorfor må man føre lister?

I en del bransjer har det vist seg å være nødvendig med tiltak for å bekjempe svart arbeid. Erfaringer fra Sverige viser at personallister er et tiltak som raskt gir dokumentasjon for at arbeidsforholdene er i orden. Skatteetaten vil følge opp med kontroller, og vil gjennom samarbeid med blant annet NAV og Arbeidstilsynet kunne følge opp og avdekke useriøse aktører.

Hvilke bransjer skal føre personalliste?

  • Serveringssteder omfatter blant annet cafeer, restauranter, puber, gatekjøkken og cateringvirksomhet.
  • Frisører og skjønnhetspleie. Skjønnhetspleie er for eksempel ansiktsbehandling, manikyr, pedikyr, kroppspleie, SPA, farging av vipper og bryn, tatovering av øyebryn, øyekontur og lepper, tannbleking og piercing. Solarium er unntatt.
  • Bilverksted og bilpleie omfatterbilverksteder, bilvask og billakkering.
     
    Det er ikke krav om å føre personalliste hvis innehaver med ektefelle og barn er de eneste ansatte. Er det andre innleide eller innlånte, må det føres liste. Alle som skal stå i personallisten skal kunne fremlegge legitimasjon med bilde.

Du kan føre personallister elektronisk

Du kan føre personallister elektronisk, for eksempel i timebestillings- og tidsregistreringssystemer. Du må selv finne ut hvilke leverandører som tilbyr dette.
Du kan ikke bruke regneark eller tekstbehandlingsprogram der det er mulig å rette eller endre opplysningene direkte.

Føre manuelt? Personallister (bok) kommer i posten

Skatteetaten sender ut bøker til alle som er registrert i bransjene som er omfattet av kravet. Bøkene er innbundet med forhåndsnummererte sider, og har plass til å skrive navn, fødselsnummer og tid (inn/ut). Bøkene sendes ut i midten av desember.

Bedrifter i næringskodene 45 200, 96 020, 96 040, og bedrifter med næringskode som starter på 56 får tilsendt bøker automatisk. Næringskoden finner du ved å søke opp bedriften din på www.brreg.no under "finn foretak/enhet".

Hva skjer hvis du ikke fører personalliste?

Dersom Skatteetaten avdekker uoverensstemmelser vil det ilegges gebyr. Gebyret for mangler med personallisten er 8 600 kroner for første overtredelse,  og 17 200  kroner ved gjentakelse innen 12 måneder. I tillegg kommer 1 720 kroner for hver person som mangler i listen ved kontroll.