Important information

This page is not available in English.

Pressemelding

Færre enn noensinne oppgir at de kjøper svart

  • Published:
Important information

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

Bare åtte prosent av nordmenn har handlet svart de siste to årene, viser en ny spørreundersøkelse. I flere utsatte bransjer er det en nedgang i kjøp av svarte tjenester.

I en spørreundersøkelse utført av Opinion på vegne av Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og Skatteetaten framgår det at kun åtte prosent av de spurte har handlet svart. Det er en nedgang fra 10 prosent i 2018 og 14 prosent i 2016. Aldri før har så få oppgitt at de kjøper svart arbeid. 39 prosent tar kategorisk avstand fra svart arbeid ved å si at det aldri er akseptabelt, en økning fra 34 prosent for to år siden.    

- Veldig positivt

- At 92 prosent av nordmenn konsekvent handler hvitt er veldig positivt for at vi skal ha et velfungerende, anstendig arbeidsliv. Det viser at de aller fleste ønsker et samfunn der folk bidrar til fellesskapet og sørger for at vi kan finansiere velferdsstaten, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten.

Over 2000 personer ble i april og mai intervjuet i forbindelse med undersøkelsen, som gjennomføres hvert andre år for å kartlegge holdninger til svart arbeid. De fleste oppgir at de handler hvitt fordi de generelt sett ikke ønsker å kjøpe svart, at de ønsker å bidra til fellesskapet, og at det er ulovlig å kjøpe svart. Ønsket om kvittering og at det er vanskeligere å reklamere, er andre grunner.

Nedgang i utsatte bransjer

Renhold og håndverkstjenester topper listen over tjenester som handles svart, men innen begge disse kategoriene er det ifølge undersøkelsen positiv utvikling.  

Andelen som sier de kjenner andre som har kjøpt svart, har også blitt betydelig redusert fra 34 til 20 prosent de siste fire årene. Det er likevel all grunn til å fortsette offensiven mot svart arbeid, poengterer Gjengedal.

- Det er nå tydelig mindre sosial aksept for å innrømme kjennskap og bruk av svarte tjenester enn tidligere. De få som fortsatt handler svart gjør dette i enkelte bransjer og næringer. I disse risikobransjene er det fremdeles en stor andel svart arbeid, og vi jobber målrettet for å forebygge og bekjempe dette samfunnsproblemet, sier Gjengedal. 

- Svart arbeid ødelegger markedet og undergraver virksomheter som ønsker å være seriøse. Det er all grunn til å holde trykket oppe for å bekjempe den svarte økonomien. Vi oppfordrer folk til å handle med seriøse virksomheter som følger regelverket og er med på vårt felles spleiselag, sier Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Les hele undersøkelsen her.