3.2 Skatt­ytere som arbeider utenfor Norge og har bolig både i Norge og i utlandet

3.2.1 Generelt om vilkår

Skatt­yter har krav på fradrag for merkostnader ved opphold i utlandet, herunder merkostnader til bolig, når han/hun

  • anses bosatt i Norge etter norsk intern rett
  • er skattepliktig til Norge for inntekt av arbeid utført i utlandet
  • disponerer selvstendig bolig i Norge som han/hun pendler hjem til, og
  • har bolig på stedet for arbeidsoppholdet i utlandet (eid eller leid) som i forhold til hjemmet i Norge har status som pendlerbolig.

Fradragsretten for merkostnader, med de begrensninger som bl.a. følger av 24-månedersregelen, gjelder også om ektefelle og barn følger med til utlandet. Fradragsretten gjelder uavhengig av reglene om bosted i FSFIN § 3-1 fordi disse reglene ikke gjelder forholdet mellom bolig i Norge og bolig i utlandet, men bare mellom boliger i Norge. Grensedragningen mellom hva som skal anses som selvstendig og uselvstendig bolig avgjøres imidlertid etter kriteriene i FSFIN § 3-1-4, se emnet «Bosted – skattemessig bosted», pkt. 7.4.

3.2.2 Krav til boligen i Norge

For at boligen i Norge skal anses som selvstendig (se pkt. 3.2.1 tredje strekpunkt), kreves det en boenhet som

  • har minst 30 kvadratmeter areal av primærrom
  • har innlagt vann og avløp
  • pendleren eier eller disponerer for et tidsrom som må forutsettes å få en varighet av minst ett år, og
  • pendleren har tilgang til alle ukens dager,

jf. FSFIN § 3-1-4. Er boligen i utlandet uselvstendig (mindre enn 30 kvm boareal/P-rom og/eller uten vann og avløp) kan også den boligen skatt­yter pendler hjem til i Norge være uselvstendig.

3.2.3 Krav til reisehyppighet, generelt

For at boligen i utlandet skal ha status som pendlerbolig, kreves det en viss reisehyppighet til boligen i Norge. Kravet til reisehyppighet må vurderes blant annet i forhold til reiseavstand, reisemuligheter og reisekostnader. Hvis tjenestestedet er utenfor Europa, kreves det i utgangspunktet minimum to hjemreiser i året. Er tjenestestedet i Europa, kreves det i utgangspunktet fire hjemreiser i året. Om tjenestestedet er i Sverige, Danmark eller Finland, kreves det i utgangpunktet 8 hjemreiser i året. For skatt­yter som tiltrer/avslutter arbeidsforholdet i løpet av inntektsåret, må kravene til antall reiser reduseres forholdsmessig ut fra lengden på arbeidsforholdet det aktuelle inntektsåret. Hele husstanden trenger ikke å være med på reisene.

Når skatt­yters familie blir boende i det felles hjemmet i Norge, er det ikke krav til reisehyppighet. Med familie menes i denne sammenhengen:

  • ektefelle (gjelder ikke separerte ektefeller, med mindre de har etablert felles hjem igjen), og meldepliktig samboer,
  • barn som i løpet av året ikke fyller 22 år eller mer (egne barn, fosterbarn eller adoptivbarn), uavhengig av om barnet forsørges, og
  • egne søsken, herunder halvsøsken og adoptivsøsken, men bare når arbeidstakeren forsørger minst en av dem.

3.2.4 Krav til reisehyppighet, spesielt om forhold knyttet til koronapandemien

Koronapandemien gjør at det må lempes på kravene til reisehyppighet som er nevnt i pkt. 3.2.3. Dette gjelder hvor hjemreise er umulig eller vanskelig f.eks. som følge av stengte grenser, manglende flyavganger eller at hjemreise vil medføre karantene. Se også Skattedirektoratets prinsipputtalelse av 31. mars 2020 på https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/uttalelser/prinsipputtalelser/kravet-til-besokshyppighet-for-enslige-pendlere-under-koronasituasjonen/

3.2.5 Størrelsen på fradragene

Fradrag for besøksreiser gis for faktiske reiser mellom stedet for arbeidsoppholdet og hjemmet i Norge. Nærmere om beregning av fradrag for besøksreiser, se emnet «Merkostnader – besøksreiser til hjemmet». Hvis ektefelle er med til utlandet uten at han/hun også arbeider der, er det bare fradragsrett for skatt­yters egne reisekostnader. Nærmere om beregningen av fradraget, se emnet «Merkostnader – besøksreiser til hjemmet».

Fradrag for merutgifter til kost gis i de første 24 månedene av pendleroppholdet, når skatt­yter sannsynliggjør at boligen i utlandet ikke har kokemuligheter. Fradrag gis da etter en sats på kr 170 per døgn ved overnatting på pensjonat eller hybel/brakke uten kokemuligheter. Sannsynliggjør skatt­yter å ha bodd på hotell uten kokemuligheter, gis fradrag med kr 609 dersom frokost ikke er inkludert. Er frokost inkludert, er satsen kr 487. Alternativt kan det gis fradrag for høyere faktiske dokumenterte kostnader, redusert med kostbesparelse i hjemmet på kr 94 per døgn.

Arbeider begge ektefellene i utlandet, skal begge ha fradrag etter reglene ovenfor.

Fradrag for faktiske merkostnader til bolig i utlandet er også begrenset til de første 24 månedene av pendleroppholdet. Kostnadene må kunne dokumenteres.