3.5 Særlig om kjøp og salg av «egne aksjer»

3.5.1 Generelt

Med «egne aksjer» menes aksjer i det aksjeselskapet/allmennaksjeselskapet som kjøper eller selger aksjene. Etter asl. § 9-2 kan et aksjeselskap erverve aksjer i seg selv og bli sittende med dem, såfremt aksjekapitalen med fradrag av det samlede pålydende av beholdningen av «egne aksjer» etter ervervet ikke blir mindre enn minste tillatte aksjekapital etter asl. § 3-1 første ledd. For allmennaksjeselskap følger det av asal. § 9-2 at selskapet kan erverve egne aksjer dersom den samlede pålydende verdi av egne aksjer etter ervervet ikke overstiger 10 prosent av aksjekapitalen, og aksjekapitalen etter fradrag for egne aksjer ikke blir mindre enn minste tillatte aksjekapital etter asal. § 3-1 første ledd.

Slikt kjøp og salg av «egne aksjer» har reelt samme virkninger som innløsning og nyutstedelse av aksjer. Formelt er det den forskjellen at ved kjøp og salg blir aksjekapitalen ikke skrevet ned eller opp slik som ved innløsning eller nyutstedelse. «Egne aksjer» består derfor formelt mens aksjeselskapet eier dem.

3.5.2 Aksjonærers salg av aksjer til selskapet («egne aksjer»)

Aksjonærers salg av «egne aksjer» til selskapet, behandles i utgangspunktet som en vanlig realisasjon.

Hvis aksjonæren bare selger en del av aksjene sine i selskapet, må det på samme måte som ved innløsning vurderes konkret om, og i hvilken utstrekning, skattyter har redusert sin eierposisjon i selskapet slik at det foreligger en realisasjon. Om tilsvarende vurdering ved innløsning, se pkt. 3.6.3.

3.5.3 Selskapets salg av «egne aksjer»

Selskapets salg av egne aksjer, behandles i utgangspunktet som en vanlig realisasjon. Se FIN 8. august 2001 i Utv. 2001/1399.

3.5.4 Særlig om overføring av «egne aksjer» uten vederlag

Et aksjeselskaps overføring til aksjonærer av «egne aksjer» uten vederlag, vil ikke være en realisasjon. Hvis utdelingen skjer til samtlige aksjonærer i samme forhold som de eier aksjer fra før, foreligger det heller ikke noen utbytteutdeling. Deles det ut aksjer til aksjonærene i et annet forhold enn de tidligere eierandelene, foreligger det en utbytteutdeling, se FIN 8. august 2001 i Utv. 2001/1399. Fritaksmetoden gjelder også ved selskapets uttak av «egne aksjer», jf. sktl. § 2-38 annet ledd bokstav a.

Om inngangsverdi for aksjonæren, se pkt. 6.11.