1 Generelt

Ved inntektsbeskatning av bolig er det i Skatte-ABC gjennomført et terminologisk skille mellom fritaksbehandlede boliger og regnskapsbehandlede boliger. Uttrykket regnskapsbehandling benyttes på boliger som skattlegges etter de ordinære skattereglene der utleieinntekter er skattepliktig i sin helhet og kostnader knyttet til dette er fradragsberettiget. Regnskapsbehandling anses som hovedregelen, og dersom vilkårene for fritaksbehandling ikke er oppfylt, skal boligen normalt regnskapsbehandles. Om fritaksbehandling av boliger, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)». I dette emnet behandles regnskapsbehandling av boliger og fritidseiendommer.

Inntekt ved korttidsutleie av egen bolig og utleie av egen fritidseiendom i mindre omfang skattlegges etter en sjablongregel i sktl. § 7-2 annet ledd. Skattlegging etter denne regelen medfører ikke regnskapsbehandling. Om sjablongregelen, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)», pkt. 4 og pkt. 5.4.

Hvilke regler som skal anvendes ved fastsettingen (behandlingsmåte) må vurderes for hvert hele kalenderår.

Behandlingsmåten får på inntektssiden bare betydning for skatteplikten vedrørende utleieinntekter fra boliger og for omfanget av skatteplikten ved utleie av fritidsboliger. Fordelen ved å bo i egen bolig eller bruke egen fritidseiendom er skattefri også ved regnskapsbehandling, jf. sktl. § 7-1.

Det er ingen særlige regler for skattemessig behandling av fredede eller bevaringsverdige bygninger.

Om fradrag for vedlikeholdskostnadene ved overgangen fra fritaksbehandling til regnskapsbehandling, se pkt. 3.11.

Det gis i alminnelighet ikke fradrag for avskrivning på boligeiendom, bortsett fra eventuell seksjonert del som hovedsakelig er benyttet til formål som gir rett til avskrivning, se for øvrig emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo».