1 Generelt

Lån (kreditt og/eller sikkerhetsstillelse) fra aksjeselskap mv. til personlig aksjonær og deres nærstående skal anses som utbytte for mottakeren og skattlegges etter aksjonærmodellen, jf. sktl. § 10-11 fjerde til sjette ledd. Den delen av lånet, eventuelt sammen med ordinært utbytte som overstiger skjermingsfradraget, blir i samsvar med sktl. § 10-11 første ledd annet punktum multiplisert med 1,44 og skattlegges som alminnelig inntekt. Oppjusteringen skjer ved skatteberegningen. Lån eller sikkerhetsstillelse som skal skattlegges som utbytte etter disse reglene omfattes av reglene om kildeskatt i sktl. § 10-13 hvis lånet mv. ytes til en utenlandsk aksjonær.

Lån fra selskap med deltakerfastsetting til personlig deltaker og deres nærstående skal anses som skattepliktig utdeling fra selskapet og skattlegges som tillegg til alminnelig inntekt, se sktl. § 10-42 ellevte ledd jf. § 10-11 fjerde til sjette ledd. Den delen av lånet, ev. sammen med annen utdeling som overstiger skjermingsfradraget, blir ved skatteberegningen multiplisert med 1,44 og skattlegges som alminnelig inntekt, se sktl. § 10-42 tredje ledd. Se også emnet «Selskap med deltakerfastsetting – utdeling».

Unntak fra skatteplikten er gitt i FSFIN § 10-11-1.

Hvis lånet er reelt, skal lånet behandles som lån i andre sammenhenger. Dette innebærer f.eks. at det skal gis fradrag for gjelden i aksjonærens/deltakerens formuesskattegrunnlag. Den skattemessige behandlingen på aksjonær-/deltakernivå får ikke betydning på selskapsnivå. Selskapet skal behandle et reelt aksjonær-/deltakerlån som en fordring.

Om avgrensningen mellom reelle og ikke-reelle lån og den skattemessige behandlingen av ikke-reelle lån fra eget selskap, se emnet «Lån – avgrensning mot andre ytelser fra arbeidsgiver/selskap mv.». I dette emnet behandles bare reelle lån.

Om de regnskapsrettslige krav til spesifikasjon av lån og sikkerhetsstillelse til aksjonær og ledende ansatte, se emnet «Lån – avgrensning mot andre ytelser fra arbeidsgiver/selskap mv.», pkt. 2.

Om beskatning av rimelige lån til ansatte, se emnet «Lån i arbeidsforhold».