F-7-4.3 Fordelingen av fordelen som grunnlag for den særskilte skatteberegningen

F-7-4.3.1 Tidsrom

Fastsatt fordel i det året opsjonen innløses eller selges, fordeles ved den særskilte skatteberegningen med like store beløp på hvert av inntektsårene fra og med ervervsåret for opsjonen, og til og med det året fordelen tidfestes.

Eksempel
Erverves en opsjon den 15. desember år 1 og den innløses 5. januar i år 4, skal fordelen ved skatteberegningen fordeles med like store beløp på årene 1, 2, 3 og 4.

Fordeling og skattlegging skal foretas selv om erverv av opsjonen ligger mer enn ti år tilbake i forhold til det året retten innløses eller selges.

Har skattyteren flere opsjonsavtaler på erverv av aksjer i samme selskap, må han sannsynliggjøre hvilken avtale som er innløst/solgt. De eldste avtalene anses i utgangspunktet brukt først. En senere avtale kan imidlertid anses brukt først, hvis skattyter kan vise til ytre konstaterbare omstendigheter som tyder på dette, for eksempel at innløsningsprisen var lavere på den siste avtalen og det er denne lavere prisen som er benyttet ved innløsningen.

Har skattyteren etter inngåelsen av avtalen fått rett til å erverve flere aksjer enn i den opprinnelige avtalen, anses ny avtale å være inngått. Retten til å erverve det økte antallet aksjer, anses ervervet på tidspunktet for inngåelse av den nye avtalen.

For avtale hvor vesentlige vilkår for innløsningen endres, må det gjøres en konkret vurdering i hver enkelt sak der man vurderer om de nye betingelsene skal anses som del av den opprinnelige avtalen eller om endringen må anses som en ny avtale der endringsåret må anses som ervervssåret.

Fordelen skal også fordeles på år hvor skattyteren ikke har vært skattepliktig som bosatt i Norge, se pkt. 4.3.3. Som beskrevet i pkt. 4.1 innebærer den alternative beregningsmåten ikke en omgjøring av tidfestingen av inntekten.

F-7-4.3.2 Inntekten i fordelingsperioden, generelt

Størrelsen av den skattepliktige fordelen som skal fordeles, følger reglene i innløsnings- eller salgsåret.

Har skattyteren underskudd fra tidligere år til fremføring, eller underskudd i ett av årene i fordelingsperioden, må underskuddet avregnes på nytt som om fordelen hadde vært tidfestet i de enkelte årene.

F-7-4.3.3 Inntekten i fordelingsperioden, utland

Var skattyteren ikke skattepliktig for noen inntekt til Norge for ett eller flere år i det tidsrommet som faller innenfor fordelingsperioden, settes inntekten før fordelingsinntekt for slike år til kr null.

Ved inntektsfastsettingen i slike tilfeller gis fullt minstefradrag dersom skattyteren i det aktuelle året var bosatt i Norge etter norsk internrett. Har skattyter vært skattepliktig som bosatt deler av året, avkortes minstefradraget forholdsmessig, jf. sktl. § 6‑32 fjerde ledd. Skattyter som ikke har vært skattepliktig som bosatt i Norge og heller ikke vært skattepliktig for arbeidsinntekt under midlertidig opphold i Norge i vedkommende år, har ikke krav på minstefradrag for dette året.

F-7-4.3.4 Skatteberegning i fordelingsperioden, generelt

Fordelen som etter fordelingen og eventuelle korrigeringer faller på de enkelte årene i fordelingsperioden, legges ved bruk av fordelingsalternativet på toppen av vedkommende års alminnelige inntekt og personinntekt. For innløsnings- eller salgsåret tar man ikke med den samlede fordelen, men bare den forholdsmessige delen av fordelen som faller på dette året. Skatten for de aktuelle årene beregnes etter vedkommende års skattesatser og vedkommende års personfradrag og fribeløp for trinnskatt. Denne beregnede skatten sammenlignes med den merskatten som ville blitt beregnet på inntekten det året retten realiseres uten noen fordeling.

Medfører fordelingsalternativet totalt sett lavere skattebelastning enn det som er tilfelle ved inntektsføring av hele fordelen i innløsnings- eller salgsåret, kan skattyter kreve å få nedsatt skatten til det beløpet som fordelingsalternativet gir. Krav om beregning av skatten etter fordelingsalternativet må fremsettes av skattyteren innen fristen for levering av skattemeldingen, se pkt. 4.4.

Er det først fastsatt en inntektsfordel (som blir skatteberegnet etter den for skattyteren gunstigste måte), og han deretter får fastsatt en ny inntektsfordel i et senere inntektsår (slik at det igjen må foretas en sammenligning av hva som er gunstigst), skal fordelingsalternativet anvendes på følgende måte: Den siste fordelen fordeles på de enkelte årene i fordelingsperioden og legges på toppen av alminnelig inntekt og personinntekt ved forrige sammenligning.

Eksempel
I år 1 erverves en opsjon på 100 aksjer (opsjon 1) og i år 2 erverves en ny opsjon på 50 aksjer (opsjon 2). Opsjon 1 innløses i år 4, og utløser en skattepliktig fordel på kr 100 000. I år 5 innløses opsjon 2, og utløser en skattepliktig fordel på kr 80 000. Øvrig inntekt utgjør hvert år kr 300 000. (Eksempelet illustrerer beregningsgrunnlagene for skatt av alminnelig inntekt. Fremgangsmåten er tilsvarende for personinntekt.)
Innløsning av opsjon 1:
Ved skatteberegningen for år 4 sammenlignes skatt av fordelen på kr 100 000 i år 4 (regnet av den øverste del av inntekten) med samlet skatt av kr 25 000 på hvert av de fire årene (regnet av den øverste del av inntekten).
Innløsning av opsjon 2:
Ved skatteberegningen for år 5 sammenlignes skatt av fordelen på kr 80 000 i år 5, med samlet skatt etter fordelingsalternativet:
År 2 til 4:
Skatt av inntekt inkl. opsjon 1 og 2, dvs. av kr 345 000 for hvert av årene.
Skatt av inntekt ekskl. opsjon 2, men inkl. opsjon 1, dvs. av kr 325 000.
Differansen utgjør skatt av opsjonsfordelen for årene 2 til 4.
År 5:
Skatt av inntekt inkl. opsjon 2, dvs. av kr 320 000.
Skatt av øvrig inntekt, dvs. av kr 300 000.
Differansen utgjør skatt av opsjonsfordelen for år 5.
Ved vurdering av hvilket alternativ som er gunstigst for skattyter ved den siste innløsningen, sammenlignes skatten av kr 80 000 i år 5 med samlet skatt etter fordelingsalternativet for årene 2 til 5.

F-7-4.3.5 Skatteberegning i fordelingsperioden, ektefeller

Hadde skattyteren ektefelle, skal det for inntektsåret 2017 og tidligere inntektsår velges den gunstigste løsningen for felles eller særskilt fastsetting. Får skattyterens ektefelle høyere skatt, skal denne merskatten ved fordelingsalternativet tilordnes den som innehar retten.

F-7-4.3.6 Skatteberegning i fordelingsperioden, utland

Hvis skattyter i ett eller flere av de tidligere årene ikke var skattepliktig til Norge for lønn fra vedkommende arbeidsgiver, regnes likevel skatt på alminnelig inntekt og trinnskatt av den fordelen som faller på inntekten for vedkommende år.

For skattytere som var skattepliktig som bosatt i Norge etter norsk internrett, gis personfradrag etter de vanlige reglene. For skattyter som var skattepliktig som bosatt i Norge bare en del av året, avkortes personfradrag og fribeløp i trinnskatt forholdsmessig etter tolvdeler. For skattytere som ikke var skattepliktig som bosatt i Norge vedkommende år, og heller ikke var skattepliktig for arbeidsinntekt under midlertidig opphold i Norge, skal skatten beregnes uten personfradrag (klasse 0).

For år hvor skattyteren var skattemessig bosatt i Norge en del av året etter norsk internrett, fordeles inntekten på det tidsrommet skattyteren var bosatt i Norge og det tidsrommet han ikke var bosatt i Norge, i samme forhold som personfradraget (tolvdeler). Nærmere om beregningen av tolvdeler, se emnet «Personfradrag».