Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Blant landets fremste tech-kvinner

8. mars 2022 ble den årlige kåringen av Norges 50 fremste kvinner i teknologibransjen offentliggjort. På den prestisjefylte listen finner vi IT-arkitekt Anne Lise Furmyr i Skatteetaten.

Hvert år kårer ODA Nettverket (Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi) og Abelia (NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter) landets fremste kvinner i teknologibransjen. Kåringen er en hyllest av kvinner som går foran og viser vei i kampen om en mer mangfoldig IT-bransje.

Målet med årets kåring er å viske ut føringer for hva jenter og gutter opplever at de kan studere, og dermed hindre et kjønnsdelt arbeidsmarked, promotere mangfold i bransjen og synliggjøre kvinnelige talenter innenfor teknologi. Spesielt for årets liste er et særlig fokus på å inspirere yngre kvinner.

– Jeg er egentlig ikke så glad i oppmerksomhet som dette, men jeg ønsker gjerne å bidra til å sette fokus på denne saken fordi den er så viktig. Det er mange flinke og teknisk interesserte jenter der ute, men jeg opplever at for mange av de er usikre på om de er flinke nok. Usikre på om teknologiske yrker og kanskje spesielt IT-miljøer er noe de ønsker å jobbe i. Det gjelder typisk de mer teknisk nære stillingene. Dette skyldes nok mange faktorer, men å vise at det finnes mange kvinner som jobber her vil absolutt bidra positivt, sier Anne Lise.

– Dette er også en anledning til å sette fokus på miljøet og kulturen i IT-bransjen og hva vi som jobber her kan bidra med for å gjøre det mer attraktivt også for mer «atypiske» teknologer eller «bransjeminoriteter» som her eksempelvis kvinner.

Viktig informasjon

– Det er de unge som kan bidra til å endre kjønnsfordelingen. Teknologibransjen er i dag sterkt mannsdominert, men det trenger ikke å være sånn. Jeg vil se at flere jenter tenker mer som et av mine egne idoler, nemlig Pippi. Hun har innstillingen «det har jeg aldri prøvd før, så det vil jeg sikkert klare». Vi må tørre å ta muligheter. Tørre å feile. Tørre å prøve. Og så må vi tørre å vise oss frem. Det er noe jeg fortsatt jobber med selv.

Har du lyst til å bli kollega med Anne Lise?
Les mer om hvordan det er å jobbe med IT i Skatteetaten og finn ledige stillinger.

En ekte hverdagshelt i det offentliges tjeneste

Anne Lise har en lang og innholdsrik karriere i teknologibransjen bak seg. Gjennom mer enn 25 år i ulike roller fra utvikler til arkitekt har hun opparbeidet seg en kunnskapsbase og et erfaringsgrunnlag som få andre kan matche. De siste ti årene har Skatteetaten og innbyggerne av Norge nytt godt av hennes utrettelige bidrag for å forenkle, fornye og forbedre.

I dag jobber Furmyr som segmentarkitekt for IT applikasjonsområdet Ekstern Kommunikasjon. Det handler om hvordan vi setter sammen og integrerer IT-løsninger inn i det digitale økosystemet til brukeren. Det er et høyaktuelt fokusområde for etaten, helt i tråd med føringene fra ny virksomhetsstrategi. Anne Lise vil derfor bli en viktig sparringspartner og nøkkelperson når etaten fremover skal bryte ned strategien i konkrete aktiviteter.

I tillegg er Anne Lise sentral i det tverrsektorielle samarbeid mellom etater, markedet og næringsliv. Det kommer brukerne til gode i form av enkle, sammenhengende og sømløse tjenester som skaper tillit til det offentlige Norge.

Utvikling av delingsløsninger som samtykkebasert lånesøknad, og nasjonale referansearkitekturer og felleskomponenter er bare noen av mange eksempler på sentrale verdibidrag hun har levert de siste årene. Men Skatteetaten gir også mye tilbake, forteller hun.

– Jeg har tidligere bodd ti år i Tyskland, der jeg hadde et enkeltmannsforetak og drev med programmering og arkitekturrådgiving. I den perioden fikk jeg bidra i en rekke spennende prosjekter med interessant teknologi. Det var imidlertid ikke alltid de mest samfunnsnyttige prosjektene.

– Men da jeg var på oppdrag for det tyske kriminalpolitiet så jeg verdien av å bidra til noe samfunnsnyttig. Det ble en øyeåpner. Det gav meg noe mer. Kombinasjonen av spennende teknologi og samfunnsperspektivet gav mersmak. I Skatteetaten får jeg i pose og sekk. Derfor er dette en drømmejobb for meg.

Lidenskap for faget

Tenk på en serviceopplevelse du husker som spesielt positiv. Tenk så på hvorfor den gir deg gode minner. Sannsynligheten er stor for at han, hun eller dem som var til stede var lidenskapelig opptatt av det de jobbet med. For ekte lidenskap merkes. Det blir spesielt tydelig i serviceyrker, men gjelder like mye for andre bransjer. Når arbeidsoppgaven ikke oppleves som jobb, men som gøy, interessant, lærerik og meningsfull, legger vi inn større innsats. Vi glemmer klokka, går dypere ned i problemstillinger og fokuserer mer på detaljer. Det utgjør forskjellen.

Lidenskap er drivkraften som ligger til grunn for de menneskene og miljøene som driver verden fremover. Slik er det også for Anne Lise. Hun elsker å utforske ny teknologi, og tester gjerne ut blokkjeder og sære programmeringsspråk når hun har litt ekstra fritid. Grunnmuren for hennes interesse og karrierevalg ble lagt allerede fra barnsben av.

Viktig informasjon

– Jeg har alltid hatt en noe nerdete passion for teknologi. Og jeg oppdaget programmering som en liten sidehobby på ungdomsskolen. Det har jeg tatt med meg videre inn i yrkeslivet. Foreldrene mine la grunnlaget for at jeg har kunnet gå denne veien. De sa alltid at du kan gjøre og bli hva du vil.

– Faren min var den gang barneskolelærer, og èn av de første i landet som skaffet pc`er og satt opp bruk av data i undervisningen på barneskolen som jeg selv gikk på. Han var ikke utdannet innen IT selv, men han så tidlig viktigheten av teknologi og teknologikompetanse. Han la til rette for at jeg og andre kunne lære om det. Jeg har også en sterk mor. Hun har fra jeg var liten hatt en fremtredende karriere og slik var det naturlig for meg at også kvinner kan nå så langt de vil. Foreldrene mine har vist vei og gitt meg et solid grunnlag til å utvikle meg slik jeg selv ønsker. Det er jeg utrolig takknemlig for, forteller Anne Lise.

Brenner for å bidra til et bedre samfunn

Anne Lise er opptatt av at flere jenter skal få muligheten til å prøve seg og ikke minst trives i teknologibransjen. Men målet er å se enda bredere. Reelt mangfold handler om mange flere variabler, ikke bare kjønn. Komplementære teknologiferdigheter og ikke minst forskjellige personlige egenskaper er nødvendig for å skape utvikling og positiv friksjon. Mangfoldige team er bedre rigget for å se flere perspektiver. Diskusjonene som oppstår når vi er ulike er nødvendig for å utvikle de beste løsningene.

Anne Lise er i dag èn av 366 kvinner blant IT-divisjonens 913 medarbeidere. Det er en høyere kvinneandel enn gjennomsnittet i IT-bransjen, men samtidig har etaten en vei å gå for å tiltrekke seg større mangfold i de utviklernære rollene.

Har du lyst til å bli kollega med Anne Lise?
Les mer om hvordan det er å jobbe med IT i Skatteetaten og finn ledige stillinger.

Alle foto: Monika Kongshaug