Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Om fradrag for pendlere

Dersom du på grunn av ditt arbeid må overnatte utenfor hjemmet ditt, kan du ha krav på fradrag for de ekstra kostnadene du har hatt til kost, losji og besøksreiser.

Det er en forutsetning at det er en ekstra kostnad og at den ikke er dekket av arbeidsgiveren din.

Endra reglar for pendlarar

For pendlarar som har kokemoglegheiter hjå pendlarbustaden, er det ikkje frådragrett for kostutgifter.

Som pendlar har frådragsrett for meirkostnader til kost (mat og drikke) når pendlarbustaden ikkje har kokemoglegheiter, og i maksimalt 24 månader rekna frå det tidspunktet du først vart gitt frådrag for meirkostnadene.

Tidsavgrensinga på 24 månader gjeld òg for losji, noko som betyr at frådragretten for kost og losji stoppar etter 24 månader, rekna frå det tidspunktet frådraget først blir gitt.

Reglane om maksimalt 24 månader med frådrag hadde verknad frå og med inntektsåret 2020. Tidsavgrensinga på 24 månader blir berekna frå 1. januar 2018, slik at bortfallet av frådragretten først skjedde frå 1. januar 2020.

Skifter du kommune for både arbeidsstad og pendlarbustad, kan du få frådrag i ei ny 24-månadersperiode

Kari jobbar i Trondheim, og bur i Oslo med familien sin. Ho byrja å jobbe i Trondheim 01.01.2019, og ho kravde frådrag for husleige (losji) for pendlarbustad i Trondheim i skattemeldinga for 2019 og 2020.

24-månadersperioden går ut 31.12.2020

Kari kan ikkje føre frådrag for utgiftene sine til losji i skattemeldinga for 2021 eller seinare, fordi 24-månadersperioden gjekk ut 31.12.2020.

Ny jobb

Den 01.01.2023 fekk Kari jobb i Ålesund. Der får ho seg ein ny pendlarbustad. Fordi ho har skifta både arbeidsstad og pendlarbustad til ein ny kommune, kan ho på nytt krevje frådrag for husleige (losji) i skattemeldinga for 2023.

Har du heimen din i eit anna EØS-land og arbeider i Noreg, er kravet til talet på besøksreiser for å krevje frådrag for reisekostnader, kost og losji endra frå 2018. Du kan krevje at endringane òg blir lagde til grunn for tidlegare års skattemelding. Sjekk om det gjeld deg.

Frådrag for meirkostnader for deg som har arbeidsstad i Noreg og heimen din er i eit anna EØS-land.

Kost og losji

Overnatter du et annet sted enn hjemme på grunn av jobben din, kan du ha krav på fradrag for merkostnader til mat (kost) og overnatting (losji) med mer. Om du eier eller leier hjemmet ditt eller pendlerboligen betyr ikke noe i denne sammenheng. Det som betyr noe er om du har merkostnader på grunn av to husholdninger. Du skal føre fradraget i skattemeldingen din.

For å få fradrag for merkostnader til overnatting (losji) kreves det at du har fulle utgifter til to husholdninger. Vilkåret vil være oppfylt om du eier boligen på hjemstedet eller har markedsmessige kostnader til leid bolig på hjemstedet. Det er videre et vilkår at egen boenhet på hjemstedet ikke leies ut helt eller delvis.  

Når du er pendler og bor i foreldrehjemmet når du er hjemme, har du ikke merkostnader for dobbel husholdning, og kan som hovedregel ikke kreve fradrag for merkostnader til losji (pendlerbolig).

Reise

Hvis du krever kun avstandsfradrag etter kilometersats, kan du i 2023 få et maksimalt fradrag på kr 97 000. Fradraget må reduseres med bunnfradraget på kr 14 400, det gir et maksimalt fradrag på kr 82 600.

Fradraget beregnes etter reiseavstand og en gitt sats. Satsen for 2023 er kr 1,70 pr kilometer, uansett reiselengde i året. Beløpet kan være forhåndsutfylt ut fra opplysningene på fjorårets skattemelding. Du skal føre fradraget i skattemeldingen din.

Besøksreiser 

Hvis du på grunn av arbeid må bo utenfor hjemmet ditt i Norge eller i utlandet, kan du få fradrag for reisekostnadene mellom pendlerboligen og hjemmet som overstiger 14 400 kroner og opptil 97 000 kroner. 

Du får ikke fradrag for utgifter for ektefelles, samboers eller barns reiser til din pendlerbolig. Fradraget gjelder kun dine reiser.

Du kan i tillegg kreve fradrag for utgifter til bom, ferge og tunnel. Fradrag for disse utgiftene gis i sin helhet når summen overstiger 3 300 kroner per år. Utgiftene til bom, ferge og tunnel inngår i maksimalbeløpet på kroner 97 000.

Dersom du krever fradrag for fergeutgifter må du påse at strekning for fergen ikke er med i strekningen det kreves avstandsfradrag for.

Maksimalt reisefradrag for pendlere innenfor Norge og fra utlandet

Maksimalt årlig fradragsbeløp for arbeidsreiser og besøksreiser er  2023 til sammen kr 97 000 før bunnfradraget på kr 14 400. Dette gir maksimalt faktisk fradrag på kr 82 600. Beløpsgrensen gjelder samlet for arbeidsreiser og besøksreiser både innenfor og utenfor EØS-området. Maksimumsfradraget omfatter også kostnader til bompasseringer og ferge samt eventuelle faktiske kostnader til flyreiser.

Reglene om avstandsfradrag gjelder ikke for pendlerreiser til hjem utenfor EØS-området med mindre du kan dokumentere bruk av privatbil til reisene. For pendlerreiser til hjem utenfor EØS-området får du fradrag for dokumenterte utgifter til andre transportmidler.

Dersom arbeidsgiveren din har dekket kostnadene til kost, losji eller reise, kan du ikke samtidig kreve fradrag for disse utgiftene.

Dokumentasjonskrav

Du trenger ikke sende oss dokumentasjon på dette, men du må kunne legge fram dokumentasjon hvis vi spør.

Dette vil for eksempel kunne gjelde dokumentasjon på

  • dine reiser med billett, kvittering eller lignende, der strekning, dato og ditt navn er påført
  • utgifter til bom, ferge og/eller flyreiser hvis du krever fradrag for dette