A-8-2.6 Konserntilknytning

Reglene gjelder hvor giver- og mottakerselskapet tilhører samme konsern, jf. asl./asal. § 1‑3 og § 1‑4. Morselskapet kan være et aksjeselskap, allmennaksjeselskap eller et likestilt selskap, se FIN 19. mars 1992 i Utv. 1993/497. I tillegg må ett av selskapene (morselskapet) eie mer enn 90 % av aksjene i et eller flere andre selskaper (datterselskaper) og ha en tilsvarende del av de stemmene som kan avgis på generalforsamlingen, jf. sktl. § 10‑4 første ledd. Kravet om mer enn 90 % eierinteresse i selskap anses oppfylt også i tilfelle der morselskapet sammen med datterselskap A eier mer enn 90 % av aksjene i datterselskap B, se asl./asal. § 1‑3 fjerde ledd. Det er da en forutsetning at morselskapet direkte eier mer enn 90 % i datterselskap A. Videre er vilkårene oppfylt ved eie i flere ledd hvor mer enn 90 % av eierinteressene er oppfylt i hvert ledd, forutsatt at morselskapets reelle eierinteresse i det underliggende selskap utgjør mer enn 50 %.

Ved beregningen av 90 %-kravet skal det ses bort fra aksjer som selskapet eier i seg selv, samt fra krysseide aksjer, se Utv. 2018/1309 (SKD).

Eksempel 1:
A eier og kontrollerer 80 % av aksjene i B, mens B selv eier de resterende 20 %. Ved beregningen av om 90 %- kravet er oppfylt, skal det ses bort fra de aksjene som B eier i seg selv. A eier og kontrollerer da 100 % av B (80/80).
Eksempel 2:
A eier og kontrollerer 88 % av aksjene i B. C eier og kontrollerer 5 % av aksjene, og B har de resterende 7 % selv. Ved å se bort fra Bs 7 % egne aksjer har A 94,6 % av aksjene i B (88/(88+ 5) = 94,6).
Eksempel 3:
A eier og kontrollerer 70 % av aksjene i B. Bs datter C har 20 % i B, og B har de resterende 10 % selv. Ved å se bort fra Bs og Cs aksjer i B har A 100 % av aksjene i B.
Eksempel 4:
A eier og kontrollerer 65 % av aksjene i B og 20 % i C. B eier og kontrollerer 80 % i C, som igjen har 35 % i B. Det er ingen utenforstående aksjonærer i B eller C. Her vil A direkte og indirekte gjennom C eie og kontrollere 100 % av B, og tilsvarende direkte og indirekte gjennom B eie og kontrollere 100 % av C.

Kravet i sktl. § 10‑4 om mer enn 90 % eierandel gjelder ikke når konsernbidrag ytes mellom samvirkeforetak innenfor samme føderative samvirke, jf. sktl. § 10‑2 første ledd siste punktum jf. samvirkelova § 32. For konsernbidrag som ytes mellom samvirkeforetak og et aksjeselskap eller annet selskap eller sammenslutning som er likestilt med aksjeselskap, gjelder kravet i sktl. § 10‑4 første ledd om mer enn 90 % eierandel. Nærmere om samvirkeforetak, se emnet S-3.

Det er ikke nødvendig at morselskapet er hjemmehørende i Norge eller i EØS. Det kan overføres konsernbidrag mellom to datterselskap som oppfyller vilkårene, selv om morselskapet er hjemmehørende i utlandet, jf. sktl. § 10‑4 første ledd, fjerde punktum. I utgangspunktet kan det ikke ytes konsernbidrag til eller fra norsk filial av morselskap hjemmehørende i utlandet, med mindre morselskapet er hjemmehørende innenfor EØS, jf. ovenfor. Det kan likevel ytes konsernbidrag fra norsk filial av morselskap hjemmehørende utenfor EØS, hvis dette følger av skatteavtalens ikke-diskrimineringsbestemmelse, jf. pkt. 2.5.

Vilkårene kan også være oppfylt hvis giver eller mottakerselskapet er eid av et kommandittselskap, forutsatt at morselskapet i konsernet er et aksjeselskap, allmennaksjeselskap eller et likestilt selskap, se FIN 19. juni 1996 i Utv. 1996/1148. Konsernbidragsreglene kan imidlertid ikke anvendes mellom et aksjeselskap eller allmennaksjeselskap og et selskap med deltakerfastsetting, jf. sktl. § 10‑1. Konsernbidragsreglene kan derfor ikke anvendes for indre selskap, selv om konsernbidraget formelt sett går til/fra hovedmannen som er et aksjeselskap. Se nærmere i BFU 12/2009.