J-5-11.3 Oppløsning av selskap med deltakerfastsetting

J-5-11.3.1 Generelt

Reglene om skattefritak ved realisasjon av jord- og skogbrukseiendom gjelder også ved oppløsning av et selskap med deltakerfastsetting.

Eiendommen kan overføres til en av deltakerne eller til tredjemann før selve oppløsningen (innløsningen av selskapsandelene), eller i forbindelse med at andelene innløses. I begge tilfeller anses eiendommen å være realisert av selskapet. Deltakerne realiserer sine selskapsandeler ved at disse innløses. Vilkåret i sktl. § 9‑13 fjerde ledd om at samtlige deltakere er familiemedlemmer, gjelder også i et slikt tilfelle.

J-5-11.3.2 Virkningen av oppløsningen for selskapet

Hvis overdragelsen av en eiendom eid av et selskap med deltakerfastsetting som nevnt i sktl. § 9‑13 fjerde ledd skjer før selve oppløsningen, anses dette som en ordinær realisasjon for selskapet. Vederlaget vil normalt bestå av kontanter, eventuelt en fordring. Skjer overdragelsen av eiendommen til en av deltakerne samtidig med at selskapsandelene innløses, anses også eiendommen realisert av selskapet. I begge tilfeller må det tas stilling til om vilkårene for skattefritak ved selskapets realisasjon av eiendommen helt eller delvis er oppfylt, jf. sktl. § 9‑13 fjerde ledd og pkt. 11.2. Hvis gevinsten er skattepliktig, vil gevinsten inngå i det skattemessige overskuddet til fordeling på deltakerne, jf. sktl. § 10‑41. Om eventuell oppregulering av kostpris etter FSFIN § 9‑3, se pkt. 9.2. Er gevinsten helt eller delvis skattefri, holdes gevinsten eller den skattefrie delen av den utenfor dette grunnlaget.

75 %-kravet vil være oppfylt hvis det ved oppløsningen avtales et vederlag som tilsvarer maksimalt 75 % av landbrukseiendommens markedsverdi og maksimalt 100 % av markedsverdien av andre eiendeler som ikke inngår i 75 %-kravet, se pkt. 11.1.2. Overdras eiendommen til en av deltakerne samtidig med at selskapsandelene innløses, vil i prinsippet en forholdsmessig andel av eiendommens omsetningsverdi inngå i verdien av andelen til den deltakeren som skal overta eiendommen. 75 %-kravet anses likevel oppfylt hvis vederlagskravet er oppfylt i forhold til de øvrige deltakerne.

J-5-11.3.3 Virkningen av oppløsningen for deltakerne

For deltakere som på tidspunktet for selskapets realisasjon ville ha oppnådd skattefrihet etter sktl. § 9‑13 første ledd om vedkommende hadde solgt en andel av eiendommen, skal selskapsandelens inngangsverdi og innbetalte kapital oppjusteres. Oppjusteringen foretas med deltakerens andel av vederlaget fratrukket en forholdsmessig del av inngangsverdien. Den forholdsmessige inngangsverdien beregnes ut fra landbrukseiendommens verdi i forhold til de samlede verdier i selskapet. Om beregningen, se eksempel i pkt. 11.3.4.

Vilkårene er at

  • samtlige deltakere tilhører familiekretsen som nevnt i sktl. § 9‑13 første ledd
  • realisasjonen fra selskapet har skjedd innenfor familiekretsen og
  • kravet til vederlagets størrelse er oppfylt

For disse deltakerne skal oppjustering foretas selv om selskapet ikke har oppfylt eiertiden, slik at gevinsten er skattepliktig for selskapet. Slik oppjustering foretas både hvor landbrukseiendommen realiseres før oppløsningen og hvor den realiseres i forbindelse med at selskapsandelene innløses.

Overføres landbrukseiendommen til en av deltakerne i forbindelse med innløsningen av selskapsandelene, vil en forholdsmessig andel av eiendommens omsetningsverdi inngå som en del av de verdiene som deltakeren erverver fra selskapet. 75 %-kravet anses likevel oppfylt for denne deltakeren, hvis vederlagskravet er oppfylt i forhold til de øvrige deltakerne.

J-5-11.3.4 Eksempler

Eksempel 1:
En landbrukseiendom eies av et ANS, hvor søsknene A, B og C er deltakere med 1/3 hver. Selskapet har ingen andre eiendeler og ingen gjeld, men eier en kontantbeholdning på 75. Eiendommens verdi er 300. A og B har hver en inngangsverdi på sine andeler på 10, mens C har en inngangsverdi på 30. Siden selskapet har verdier for til sammen 375 (300 + 75), så vil den forholdsmessige delen av andelens inngangsverdi som stammer fra landbrukseiendommen utgjøre henholdsvis 8 (beregnet slik: 10x(300/375)), 8 og 24 (30x(300/375)) av A, B og Cs inngangsverdi på andelene. Selskapets inngangsverdi på eiendommen er 30. Selskapet beslutter å selge eiendommen til A for 75 prosent av omsetningsverdien, dvs. 225. Selskapet samt A og C oppfyller kravene til eiertid for å kunne selge skattefritt. B oppfyller ikke disse kravene.
Selskapets gevinst, som utgjør (225 – 30) = 195, er skattefri, jf. sktl. § 9‑13 fjerde ledd, og vil dermed ikke inngå i det skattemessige overskuddet til fordeling på deltakerne. For at den skattefrie gevinsten ved realisasjon av eiendommen ikke skal komme til beskatning ved en senere realisasjon av selskapsandelene for A og C som begge oppfylte kravene til å kunne selge skattefritt, må inngangsverdien for A og C sine selskapsandeler oppjusteres med deres skattefrie andel av gevinsten. Den skattefrie gevinsten for A er (75 – 8 (andel av vederlaget minus inngangsverdi)) = 67, mens den skattefrie gevinsten for C er (75 – 24) = 51. Inngangsverdien på eiendommen for A som eneeier, blir 225 (75 x 3).
Etter kort tid beslutter deltakerne å oppløse selskapet. Ved oppløsningen eier ikke selskapet noen landbrukseiendom, men har i stedet en kontantbeholdning/fordringer på 225+75=300. A, B og C innløser sine selskapsandeler og mottar en andel av selskapets verdier, som utgjør 100 for hver av dem. Inngangsverdien på selskapsandelene for A og C ble oppjustert med den skattefrie gevinsten da selskapet solgte eiendommen. Inngangsverdien er dermed henholdsvis (10+67) = 77 og (30+51) = 81, og det oppstår dermed en liten gevinst ved innløsningen av selskapsandelene på henholdsvis (100‑77) = 23 og (100‑81) = 19. Gevinsten stammer fra den opprinnelige kontantbeholdningen i selskapet på 75, og gevinsten fra salget av landbrukseiendommen blir dermed skattefri for de to deltakerne. B på sin side får ikke oppjustert sin inngangsverdi. B får dermed en skattepliktig gevinst på (100 – 10) = 90.

Ved skatteberegningen blir gevinsten multiplisert med 1,72 jf. sktl. § 10‑44 første ledd.

Eksempel 2:
Som eksempel 1, men deltakerne beslutter å oppløse selskapet. Ved oppløsningen skal A overta eiendommen for 75 % av omsetningsverdien, dvs. 225. Eiendommen anses også i dette tilfellet realisert av selskapet. Realisasjonsvederlaget er fortsatt 225. Gevinsten er skattefri etter sktl. § 9‑13 fjerde ledd, og vil dermed ikke inngå i det skattemessige overskuddet til fordeling på deltakerne.
A, B og C innløser sine selskapsandeler. A erverver eiendommen (verdi 225) og mottar sin andel av kontantbeholdningen (25), mot å innløse sin andel og betale 150, mens B og C hver mottar kontanter på 100 for sine andeler. B skattlegges for gevinsten ved realisasjonen av andelen som utgjør 90 (100 – 10) mens gevinsten for A og C er skattefri. Inngangsverdien på eiendommen for A som eneeier, blir 225 (75 x 3).

J-5-11.3.5 Oppløsning i forbindelse med dødsfall

Selskapet anses oppløst hvis alle selskapsandeler samles på én hånd i forbindelse med dødsfall, og arvingen ikke overfører deler av selskapet til tredjemann innen åtte måneder etter ervervstidspunktet, jf. FSFIN § 10‑44‑2 bokstav d. Ervervstidspunktet er tidspunktet for utlodning eller udelt boovertakelse. Se for øvrig emnet «Selskap med deltakerfastsetting – oppløsning», pkt. 3.4.9. Den gjenlevende deltakeren anses i et slikt tilfelle å arve en andel i eiendommen, siden selskapet anses oppløst ved utlodningen eller boovertakelsen. For denne andelen oppstår ingen skatteplikt for selskapet eller gjenlevende. Hvis selskapet eller avdøde på dødsfallstidspunktet oppfylte kravene til eiertid, skal inngangsverdien settes til tre fjerdedeler av omsetningsverdien på ervervstidspunktet, jf. sktl. § 9‑7 femte ledd siste punktum. Hvis vilkårene for skattefritak ikke var oppfylt, skal arvelaters skatteposisjoner knyttet til eiendommen, herunder inngangsverdi, videreføres hos arvingen (kontinuitet), jf. sktl. § 9‑7 første og annet ledd.

Selskapsandel som gjenlevende eide selv, kan gjenlevende som oppfyller kravene til eiertid, velge å anse overført til et beløp tilsvarende 75 % av omsetningsverdien for en tilsvarende andel av eiendommen. Skattefritaksbestemmelsen i sktl. § 9‑13 femte ledd vil da komme til anvendelse. Alternativt kan gjenlevende anse andelen overført til omsetningsverdi.

Eksempel:
En landbrukseiendom eies av A og sønnen B med 50 prosent hver. A dør, og B arver As andel. Det er ikke aktuelt å få inn noen ny deltaker. Ved dødsfallet anses selskapet som oppløst. B anses å arve 50 prosent av eiendommen. Den øvrige andelen av eiendommen anses ervervet fra selskapet i forbindelse med oppløsningen. Som vederlag for Bs andel av eiendommen mottar selskapet Bs selskapsandel, som har en verdi tilsvarende 50 prosent av eiendommens verdi. B mottar halvparten av eiendommen fra selskapet. B oppfyller kravet til eiertid, og må for å oppnå skattefritak, kunne velge å anse «sin egen» selskapsandel realisert for en verdi tilsvarende 75 % av omsetningsverdien av sin andel i eiendommen.