Pressemelding

To dager før leveringsfristen har 500.000 ennå ikke åpnet skattemeldingen

  • Publisert:
Viktig informasjon

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

Lørdag 30. april er innleveringsfristen for skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister. Selv om mange allerede har både levert og fått utbetalt skatt til gode, er det mange som ikke engang har åpnet skattemeldingen. – Det er ditt ansvar å sjekke at opplysningene er riktige, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

To dager før innleveringsfristen har 9 av 10 åpent skattemeldingen og over 2,3 millioner har levert den. Mange av de som har levert skattemeldingen har allerede mottatt skatteoppgjøret og fått utbetalt skatt til gode. Har du ikke åpent og sjekket skattemeldingen bør du gjøre det så snart som mulig.

– Jeg oppfordrer alle som ikke har åpnet og sjekket skattemeldingen om å gjøre dette innen leveringsfristen. Det er du selv som er ansvarlig for at skattemeldingen er riktig, det gjelder også hvis du benytter deg av leveringsfritak, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Når du åpner skattemeldingen er det viktig at du ikke bare ser på om du ligger an til å måtte betale restskatt eller du skal ha skattepenger til gode.

– Skattemeldingen er bare nesten ferdig, og det er du selv som må gjøre den ferdig. For flere vil det være informasjon du selv må fylle inn, for eksempel fradrag, opplysninger om eiendom, salg av bolig, eller verdier i andre land. Det er derfor viktig at alle både sjekker at opplysningene er riktige og sørger for å legge til det som ikke er forhåndsutfylt. Det kan nemlig være at du skal ha mer penger til gode enn hva den nesten ferdige skattemeldingen viser, forklarer skattedirektøren.

Over 11 milliarder allerede utbetalt

Leverer du skattemeldingen innen leveringsfristen 30. april, får du utbetalt skatt du eventuelt har til gode når vi har behandlet skattemeldingen din. For noen år siden måtte alle vente til tidligst sommeren før skatteoppgjøret var klart.

Cirka 1,3 millioner lønnstakere og pensjonister har allerede fått skatteoppgjøret sitt. Det er utbetalt over 11 milliarder kroner i skatt til gode.

– Du kan la være å sende inn skattemeldingen, men bare dersom alle opplysningene i skattemeldingen stemmer. Da må du være klar over at du tidligst kan få skatteoppgjøret og eventuelle penger til gode utbetalt i slutten av juni, sier Schanke Funnemark.

Når kommer skattepengene?

Det er først når du har sjekket skattemeldingen, gjort eventuelle endringer og levert skattemeldingen at vi behandler den og lager skatteoppgjøret ditt. Når ditt skatteoppgjør er klart, blir du varslet.

– I løpet av juni vil omtrent 9 av 10 ha fått skatteoppgjøret og eventuell skatt til gode utbetalt. Får du restskatt vil du få en faktura med første betalingsfrist i august, sier skattedirektøren.

Skatteetaten kan ikke si når den enkeltes skatteoppgjør vil være klart, men skattemeldingene behandles fortløpende. Selv om de fleste vil ha fått skatteoppgjøret i løpet av juni, vil noen måtte smøre seg med tålmodighet og vente til høsten.

– Det er forskjellige årsaker til at noen får skatteoppgjøret senere enn andre. Vi kan ikke si noe om hvorfor akkurat du ikke har fått ditt, det kan være alt fra at du har en komplisert skattemelding til at du at du er tatt ut i tilfeldig kontroll, sier Schanke Funnemark.

Les mer om forskjellige årsaker til noen får skatteoppgjøret senere enn andre: skatteetaten.no/hvorfor.

Trenger du mer tid?

Hvis du av ulike årsaker skulle trenge mer tid på levere skattemeldingen, kan du søke om å få utsatt leveringsfristen. Fristen for å søke om utsettelse er 30. april, og da utsettes automatisk leveringsfristen med 30 dager. Les mer om dette på skatteetaten.no/utsettelse.

– Din viktigste oppgave er å kontrollere at opplysningene er fullstendige og korrekte, og dersom du trenger mer tid til dette er det mulig, sier Schanke Funnemark.

Slik får du hjelp med skattemeldingen

Har du spørsmål om skattemeldingen, ber vi deg om å henvende deg via skatteetaten.no, chat, @skattenmin på Facebook eller telefon.

På skatteetaten.no er det oppdatert informasjon og veiledning. Du kan sjekke hvilke fradrag du kan ha krav på ved å bruke fradragsveilederen på skatteetaten.no/fradragsveileder