4.3 Nærmere om korttidsutleie

Ved korttidsutleie, dvs. leieforhold som varer kortere enn 30 dager, er årlig brutto utleieinntekt på inntil kr 10 000 skattefri jf. sktl. § 7-2 annet ledd. Hvis utleieinntekten overstiger kr 10 000, er 85 % av de overskytende leieinntektene skattepliktig, jf. sktl. § 7-2 annet ledd. Om kombinasjon av korttidsutleie og langtidsutleie, se pkt. 4.6.

Med utleieinntekt menes i denne forbindelse vederlaget for utleien. Som en del av utleieinntekten anses også annen avtalt betaling for enkle tilleggstjenester som er tett knyttet til utleien, f.eks. utvask og strøm.

Alle kostnader knyttet til korttidsutleien inngår i sjablongen. Hvis eiendommen leies ut gjennom et utleiebyrå/bookingfirma som beregner seg provisjon som belastes utleieren, skal leieinntekten (grunnlaget for beregningen av skattepliktig del) være bruttobeløpet før provisjonen er fratrukket. Dette gjelder selv om provisjonen er beregnet med grunnlag i avtalt vederlag for leie. Gebyr mv. som leietaker er forpliktet til å betale til utleiebyrået/bookingfirmaet, skal ikke inngå i grunnlaget for beregning av skattepliktig leieinntekt for utleier, selv om gebyret er beregnet med grunnlag i avtalt vederlag for leie.

Bunnfradraget på kr 10 000 gjelder per bolig for hele inntektsåret. Sameiere må derfor fordele bunnfradraget mellom seg etter sameiebrøken. Sameiere i ikke-seksjonert boligeiendom som har en eksklusiv bruksrett som tilsvarer eierandelen, se pkt. 6, har rett til hvert sitt bunnfradrag.

Som følge av at bunnfradraget gjelder per bolig, kan skattyter ved flytting fra en bolig til en annen få flere bunnfradrag.