8.2 Fremføring til senere inntektsår

8.2.1 Generelt

Skattyter kan kreve at negativ personinntekt beregnet etter foretaksmodellen skal fremføres til fradrag et senere år i positiv personinntekt beregnet etter foretaksmodellen fra samme beregningsenhet i enkeltpersonforetaket, jf. sktl. § 12-13. Dette gjelder også fremføring til positiv beregnet personinntekt som tidfestes etter at virksomheten er opphørt, for eksempel inntektsføring fra gevinst- og tapskonto, se pkt. 2.2. Om utvidet adgang til fremføring av negativ beregnet personinntekt i visse tilfeller, se nedenfor.

Negativ beregnet personinntekt beregnet etter delingsmodellen for enkeltpersonforetak for inntektsåret 2005 som ikke er utnyttet, kan fremføres mot positiv personinntekt beregnet etter foretaksmodellen fra samme beregningsenhet, se FIN 21. juli 2005 i Utv. 2006/1126.

Fradragsføringen av fremførbar beregnet negativ personinntekt må foretas det første året det er anledning til å gjøre det og helt ned til null, eller så langt det er mulig, selv om dette ikke får noe utslag i trinnskatt og/eller trygdeavgifter, jf. sktl. § 12-13 annet ledd. Unnlater skattyter å kreve fradragsføring ved første anledning, mister han retten til å fremføre for et beløp tilsvarende den positive personinntekt som den negative personinntekt kunne vært fremført mot. F.eks. vil en skattyter som har 100 i negativ beregnet personinntekt i år 1 og 10 i positiv beregnet personinntekt i år 2, bare kunne kreve å få fremført 90 i senere år med positiv beregnet personinntekt, uavhengig av om han i år 2 velger å benytte fremførbar negativ beregnet personinntekt fra år 1 eller ikke.

Det er ikke noen tidsgrense for fremføringsadgangen.

Om når krav om fradragsføring av fremførbar negativ personinntekt må fremmes, se pkt. 8.5.

8.2.2 Ektefeller

Negativ personinntekt hos den ene av ektefellene, kan ikke fremføres til fradrag i den andre ektefellens positive personinntekt.

8.2.3 Virksomheter med forskjellig trygdeavgiftssats

Det kan forekomme at atskilte virksomheter som kunne ha gått inn i samme beregningsenhet, er avskåret fra dette fordi virksomhetene har forskjellige trygdeavgiftssatser. Se emnet «Personinntekt – trygdeavgift/pensjonspoeng». Negativ personinntekt fra tidligere år i en slik virksomhet kan etter skattyters valg, når det ikke er dekning for å fremføre den mot positiv personinntekt i samme beregningsenhet, fremføres til fradrag i positiv personinntekt beregnet etter foretaksmodellen i en annen beregningsenhet et senere år, når det bare er trygdeavgiftssatsene som hindrer at virksomhetene inngår i samme beregningsenhet. Slik avregning må foretas så snart det er anledning til det, se pkt. 8.1.3.

8.2.4 Virksomheter innen primærnæringene

Negativ beregnet personinntekt innen primærnæring fra en beregningsenhet, kan etter skattyters valg i visse tilfelle fremføres til fradrag i positiv beregnet personinntekt fra annen beregningsenhet innen primærnæringene. Det er ikke et vilkår at den negative personinntekten er i samme primærnæring som den positive. Forutsetningen for slik fremføring er at vilkårene som nevnt i pkt. 3.2, er oppfylt, se FSFIN § 12-20-1, jf. FSFIN § 10-42-3 bokstav a. Slik avregning må foretas så snart det er anledning til det, se pkt. 8.1.4.

Som primærnæring regnes virksomhet innen jordbruk, skogbruk, reindrift, pelsdyroppdrett, fiske, sel- og småhvalfangst, men ikke akvakultur (fiskeoppdrett mv.) eller salg av tare og tang, se emnet «Personinntekt – trygdeavgift/pensjonspoeng».

8.2.5 Virksomheter med høy grad av innholdsmessig og økonomisk nærhet

Negativ beregnet personinntekt fra en beregningsenhet kan etter skattyters valg i visse tilfelle fremføres til fradrag i positiv beregnet personinntekt fra annen beregningsenhet et senere år, når det er høy grad av innholdsmessig og økonomisk nærhet mellom virksomhetene. Ved vurderingen av om det foreligger slik innholdsmessig og økonomisk nærhet, skal det bl.a. legges vekt på om det er benyttet felles anlegg, driftsmidler, personale, regnskap og finansiering, og om virksomhetene kompletterer hverandre med sikte på å gi et tilbud av varer og tjenester som hører sammen. Se FSFIN § 12-20-1, jf. FSFIN § 10-42-3 bokstav b. Om når det foreligger høy grad av innholdsmessig og økonomisk nærhet, se pkt. 3.2.3. Slik avregning må foretas så snart det er anledning til det, se pkt. 8.1.5.

8.2.6 Selskap med deltakerfastsetting

Negativ beregnet personinntekt i enkeltpersonforetak kan trekkes fra i særskilt godtgjørelse for arbeidsinnsats i selskap med deltakerfastsetting, når vilkårene ovenfor er oppfylt, se FSFIN § 12-20-1, jf. § 10-42-3 bokstav c. Dette gjelder også fremføring av negativ beregnet personinntekt i enkeltpersonforetak fra tidligere år. Slik avregning må foretas så snart det er anledning til det, se pkt. 8.1.4.

8.2.7 Videreføring av negativ beregnet personinntekt ved arv, gave og gavesalg

Ved overtakelse av virksomhet fra avdøde eller giver etter reglene om skattemessig kontinuitet i sktl. § 9-7, skal negativ personinntekt til framføring overtas av arving, gjenlevende ektefelle/samboer i uskifte eller gavemottaker som overtar virksomheten. Tilsvarende gjelder ved gavesalg, uavhengig av om overdrageren i samsvar med sktl. § 9-7 sjette ledd velger å unnlate inntektsoppgjør for formuesobjekter som overtas.