4.1 Generelt

Når en arbeidsgiver betaler premien for en kapitalforsikring herunder gruppelivsforsikring

  • på en arbeidstakers liv og helse, og
  • med arbeidstakeren som formelt oppnevnt, avtalt eller underforstått begunstiget

skal premien behandles fullt ut som lønn hos arbeidstaker og arbeidsgiver. Dette gjelder også for engangspremie. Administrasjonskostnader som forsikringsselskapet belaster arbeidsgiver regnes som premie. Premien skal behandles som lønn, selv om arbeidsgiveren tegner forsikringen og står som forsikringstaker (eier) overfor forsikringsselskapet, da det er det reelle underliggende forhold som skal legges til grunn. Det er uten betydning om begunstigelsen er gjenkallelig eller ugjenkallelig.

Dersom livsforsikringen er en kapitalforsikring med oppsparing tegnet på arbeidstakers liv, anses arbeidstakeren i utgangspunktet som begunstiget og premien skal behandles som lønn for vedkommende arbeidstaker. Påstås det at premien ikke skal behandles som lønn fordi forsikringen har annen karakter eller er tegnet for andre formål, må dette kunne dokumenteres, se FIN 6. februar 1986 i Utv. 1986/54.

Har arbeidstaker fått pant i polisen, enten som sikkerhet for arbeidsgivers plikt til å betale pensjon over driften, eller som en regulær pantsettelse, behandles dette som om arbeidstakeren var oppnevnt som begunstiget. Premien skal da behandles som lønn.

Premien kan behandles som skattefri gave innenfor beløpsgrensene i FSFIN § 5-15-1, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.».