1 Generelt

Livsforsikringsforetak er foretak som ifølge finansforetaksloven § 2-13 har tillatelse til å overta forsikringer som regnes som livsforsikring samt andre personforsikringer som er angitt i tillatelsen. Pensjonsforetak er enten pensjonskasse eller innskuddsforetak, jf. finansforetaksloven § 1-5 femte ledd. Skattereglene for livsforsikrings- og pensjonsforetak bygger på et skille mellom selskapets egne midler og kundemidlene. Selskapets egne midler skattlegges etter skattelovens alminnelige regler. Inntekter og kostnader knyttet til kundemidlene skattlegges etter reglene i regnskapslovgivningen.

Kundemidlene er de midlene som kundene betaler inn til foretaket og avkastningen av disse midlene. Kundemidlene forvaltes i investeringsvalg- og kollektivporteføljen og skal forutsetningsvis betales ut til kundene når forsikringstilfellene inntrer. Reglene bygger på et prinsipp om at avkastning på kundemidlene (f.eks. pensjon) skal skattlegges på kundens hånd. Skattereglene skal sikre at det ikke oppstår utilsiktede fradrag eller inntekter på liv- eller pensjonsforetakets hånd. Reglene skal sikre nøytralitet i beskatningen av avkastningen på kundemidlene, med unntak for den inntekten som tilflyter selskapsmidlene (selskapets fortjeneste på forvaltning av kundemidlene). Forsikringsvirksomhetsloven § 3-11 har regler om hva som skal inngå i investeringsvalg- og kollektivporteføljen. Øvrige midler inngår i selskapsporteføljen.

For livsforsikrings- og pensjonsforetak gjelder det særregler om fradrag for visse avsetninger til fond for fremtidige utbetalinger i sktl. § 8-5 første ledd bokstav b, se pkt. 3. Disse reglene, sammen med reglene om skattlegging etter reglene i regnskapslovgivningen, danner i praksis et særskilt skatteregime for liv- og pensjonsforetak, når det gjelder avkastning på eiendeler som tilhører kollektiv- og investeringsvalgporteføljen. Videre gjelder det egne regler om sjablongmessig fradrag i inntekt, se pkt. 2.1. Etter sktl. § 8-5 femte til åttende ledd gjelder det særregler ved visse transaksjoner og hendelser. Dette gjelder:

Formålet med de særlige reglene i skatteloven § 8-5 femte til åttende ledd er å sikre at det ikke oppstår utilsiktede skattemessige effekter når eiendeler tas inn eller ut av kollektiv- og investeringsvalgporteføljen, f.eks. ved overføring av eiendeler mellom kundemidlene og selskapsmidlene.