10.1 Generelt

Små og mellomstore bedrifter (SMB) skal i enkelte sammenhenger behandles annerledes enn andre virksomheter. Dette gjelder f.eks. ved vurderingen av om EUs regler om maksimal tillatt støtteintensitet er overholdt, se pkt. 11. Definisjonen av SMB har også betydning ved vurderingen av om foretaket er i vanskeligheter, se pkt. 2.2.

SMB er definert i FSFIN § 16-40-5. Følgende vilkår må være oppfylt per 31. desember i inntektsåret:

  • Virksomheten må ha færre enn 250 ansatte (det vil si at det utføres mindre enn 250 årsverk).
  • Virksomheten må ha en årlig salgsinntekt som ikke overstiger 50 millioner euro eller har en årlig balansesum som ikke overstiger 43 millioner euro.

For en uavhengig virksomhet beregnes antall ansatte og finansielle beløp på grunnlag av denne virksomhetens regnskap, jf. FSFIN § 16-40-5 annet ledd første punktum.

Har virksomheten partnervirksomhet eller tilknyttet virksomhet, skal disse inkluderes ved beregningen av antall ansatte og finansielle beløp, jf. FSFIN § 16-40-5 annet ledd annet punktum. Se nærmere pkt. 10.3.

Ved avgjørelsen av om kravet med hensyn til antall ansatte er oppfylt legges gjennomsnittlig antall årsverk i virksomheten i siste avsluttede regnskapsår til grunn, jf. FSFIN § 16-40-5 syvende ledd.

Ved avgjørelsen av om kravet med hensyn til salgsinntekt eller balansesum er oppfylt legges virksomhetens siste godkjente årsregnskap til grunn. For nystartet virksomhet hvor det ennå ikke foreligger godkjent årsregnskap, legges det til grunn et pålitelig anslag fastsatt i løpet av året, jf. FSFIN § 16-40-5 sjette ledd.

Ved omregning fra euro til norske kroner legges det til grunn den omregningskurs som følger av Eurostat det aktuelle regnskapsåret, jf. FSFIN § 16-40-5 åttende ledd. Se internettadressen https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/index.en.html. (Når man klikker på lenken kan man trykke på NOK og vise gjennomsnittskurs fra 1.1 til 31.12. Da kommer gjennomsnittet for perioden ("Average") opp øverst til høyre.)