7.3 Vilkår knyttet til gaven

7.3.1 Generelt

Fradragsretten gjelder for gaver som oppfyller følgende vilkår

  • består av et pengebeløp
  • utgjør minst kr 500 i løpet av inntektsåret
  • innrapporteres elektronisk til Skattedirektoratet

Maksimalt fradrag er kr 50 000 per år.

7.3.2 Nærmere om minstebeløpet

Skattyter må gi minst kr 500 til den enkelte organisasjon for å få fradrag, jf. sktl. § 6-50 femte ledd første punktum. Mindre pengebeløp til organisasjonen flere ganger i løpet av året gir rett til fradrag, forutsatt at organisasjonen totalt mottar minst kr 500 fra den enkelte giver i løpet av inntektsåret. Gaver til flere organisasjoner kan ikke legges sammen ved anvendelsen av den nedre grensen.

7.3.3 Nærmere om det maksimale fradragsbeløp

Det gis maksimalt fradrag med et beløp på kr 50 000 årlig, jf. sktl. § 6-50 femte ledd annet punktum. Dette gjelder uavhengig av hvor mange organisasjoner skattyter har gitt gaver til. Har skattyteren gitt mer enn maksimumsbeløpet ett inntektsår, kan det overskytende ikke overføres til fradrag et senere år. For ektefeller gjelder beløpsgrensen for hver av dem. Hver ektefelle kan således få fradrag for eget innrapportert beløp inntil kr 50 000, men det er ikke adgang til å overføre beløp som er innrapportert hos den ene ektefellen til fradrag hos den andre.

7.3.4 Innrapportering

Det er et vilkår for fradrag at mottatte gaver innrapporteres elektronisk til Skattedirektoratet fra organisasjonens sentrale ledd innen visse frister, jf. FSFIN § 6-50-3 annet ledd. Regler om opplysningsplikten er gitt i sktfvl. § 7-10 bokstav c og i skatteforvaltningsforskriften § 7-10 C. Nærmere om dette, se Skatteforvaltningshåndboken.

Skattytere som gir gaver til utenlandske organisasjoner mv. med sete i EØS-området må selv gi opplysninger om gaven i sin skattemelding. Skattyter må på forespørsel kunne fremlegge kvittering fra organisasjonen over mottatt gave. Kvitteringen må inneholde alle opplysninger som er nødvendig for riktig fastsetting av fradraget, herunder givers navn, adresse, norsk fødselsnummer/organisasjonsnummer og gavebeløp i norske kroner.