1.1 I virksomhet

1.1.1 Generelt

I virksomhet skal det som utgangspunkt opprettes bare én gevinst- og tapskonto for hvert

  • enkeltpersonforetak
  • selskap med deltakerfastsetting
  • aksjeselskap, innretning mv.

Driver en person eller et selskap flere atskilte virksomheter, skal det opprettes én gevinst- og tapskonto for hver virksomhet, jf. sktl. § 14-45 første ledd. Det må vurderes konkret hva som er én eller flere virksomheter.

1.1.2 Visse tomtesalgsgevinster innvunnet i 2015 eller tidligere

Gevinst ved realisasjon av tomt fra alminnelig jordbruk eller skogbruk innvunnet i 2015 eller tidligere, skulle ikke inngå i grunnlaget for beregning av personinntekt når samlet gevinst i inntektsåret ikke oversteg kr 150 000, jf. dagjeldende sktl. § 12-11 fjerde ledd. For slike gevinster måtte det derfor opprettes en egen gevinst- og tapskonto, i den utstrekning gevinsten ikke ble direkte inntektsført i realisasjonsåret. Inntektsføring fra slik gevinst- og tapskonto etablert i 2015 eller tidligere, skal heller ikke i etterfølgende år inngå i grunnlaget for beregning av personinntekt, se SKD 10. februar 2016 i Utv. 2016/390, og på www.skatteetaten.no/no/Radgiver/Rettskilder/Uttalelser/. Dette medfører at slik gevinst fortsatt må stå på egen gevinst- og tapskonto.

1.1.3 Enkeltpersonforetaks gevinst ved realisasjon av alminnelig gårdsbruk og skogbruk

Gevinst ved realisasjon av alminnelig gårdsbruk eller skogbruk som er innvunnet i 2016 eller senere, skal ikke inngå i grunnlaget for beregning av personinntekt i enkeltpersonforetak, jf. sktl. § 12-11 fjerde ledd. Det samme gjelder gevinst ved realisasjon av melkekvote når denne realiseres sammen med gårdsbruket. Nærmere om dette, se emnet «Enkeltpersonforetak – beregnet personinntekt (foretaksmodellen)», pkt. 4.3. Da sktl. § 12-11 fjerde ledd er en unntaksbestemmelse, må det for slik gevinst etableres en egen gevinst- og tapskonto for den delen av gevinsten som ikke inntektsføres direkte i realisasjonsåret.

For gevinst innvunnet i 2015 eller tidligere gjelder tidligere regler om at gevinsten inngår i grunnlaget for beregning av personinntekt, se SKD 10. februar 2016 i Utv. 2016/390, og på www.skatteetaten.no/no/Radgiver/Rettskilder/Uttalelser.