11.1 Realisasjon av selskapsandel

11.1.1 Generelt

Skattefritaket som nevnt ovenfor gjelder ved realisasjon av andel i selskap med deltakerfastsetting som er eier av alminnelig gårdsbruk eller skogbruk, jf. sktl. § 9-13 tredje ledd. Det er et vilkår at alle andelseierne er beslektet i opp eller nedstigende linje, i første sidelinje eller annen sidelinje så nære som søskenbarn (se § 9-13 annet ledd). Likestilt med slikt slektskap mellom andelseiere er slektskap mellom en andelseier og ektefellen til en annen andelseier og slektskap mellom ektefeller av andelseierne. Dette gjelder også etter at ekteskapet er oppløst ved dødsfall, forutsatt at gjenlevende ektefelle ikke har giftet seg på nytt, se pkt. 5.

Skattefritaket gjelder ved overdragelse av andel til en av de andre deltakerne eller til en slektning av overdrageren. Overdragelse til arveberettiget slektning av overdragerens ektefelle omfattes også, jf. sktl. § 9-13 første ledd og pkt. 5.

Eksempel
Brødrene A og B eide 50 % hver av jordbruksselskapet Bakken ANS. Da B døde ble Bs andeler overført til Bs ektefelle K. Årene gikk uten at K giftet seg på nytt, og etter hvert solgte hun andelene til As sønn. Dette salget kunne gjøres skattefritt fordi B og K fortsatt ble regnet som ektefeller i henhold til sktl. § 9-13, og fordi As sønn falt innenfor den nevnte personkretsen i arveloven kap. 1 og 2.

11.1.2 Kravet om at vederlaget ikke overstiger 75 % av markedsverdi

Ved overdragelse av andel i selskap med deltakerfastsetting må vederlaget for andelen fordeles mellom de eiendelene som omfattes av reglene om skattefritak og øvrige eiendeler. 75 %-kravet er oppfylt hvis det er avtalt et vederlag for andelen som tilsvarer maksimalt 75 % av landbrukseiendommens markedsverdi og maksimalt 100 % av markedsverdien for løsøre og andre eiendeler som ikke inngår i 75 %-kravet.

11.1.3 Kravet til eiertid

Skatteplikten for den enkelte andelseier vurderes i forhold til dennes eiertid på realisasjonstidspunktet. Det er avgjørende om andelseieren gjennom selskapet eller på annen måte tilfredsstiller eierkravene. Ektefeller godskrives hverandres eiertid for selskapsandeler på tilsvarende måte som for landbrukseiendom etter sktl. § 9-13 første ledd, se pkt. 7.3. Eiertid i eiendommen før etableringen av selskapet anses som eiertid ved overdragelse av andelen. Har eierandelen i selskapet endret seg i løpet av den aktuelle tidsperioden, kan det foreligge skattefrihet for den forholdsmessige delen hvor vilkårene er oppfylt.

Eksempel
Et selskap med deltakerfastsetting ble etablert i år 2012 mellom Ole og hans far Per, ved at Per overdro 50 % av gårdsbruket til Ole. Før dette tidspunktet var eiendommen gjennom mange år eid av Per som eneeier. I 2017 overtok Ole ytterligere 25 % fra sin far. Ole overdrar i 2019 hele sin andel i selskapet til sin søster Berit, mens Per overdrar sin andel til sitt barnebarn, Liv. Per vil ikke være skattepliktig for noen gevinst, siden han gjennom selskapet og som eneeier har eid sin andel i eiendommen i mer enn 10 år. For den andelen som Ole ervervet i 2012, vil 2/5 av gevinsten være skattefri, jf. sktl. § 9-13 sjuende ledd. Gevinst på den andelen som ble ervervet i 2017 vil være skattepliktig i sin helhet.
Skattefriheten for gevinstene forutsetter at vilkåret om at vederlaget ikke overstiger tre fjerdedeler av omsetningsverdien er oppfylt. Da eiertiden i forhold til skattefritaksregelen i sktl. § 9-13 regnes fra dato til dato, se pkt. 7.1, forutsettes det at Oles overdragelse til Berit i 2019 ikke skjedde på et tidligere tidspunkt i året enn Oles erverv i 2012.

11.1.4 Selskapsandeler som overdras ved arv eller gave

For selskapsandeler har det vært skattemessig kontinuitet ved arv og gave siden 2005, se sktl. § 10-46, jf. § 10-33. Nærmere om disse reglene, se emnet «Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet». 10-årsregelen i sktl. § 9-13 omfattes av reglene om kontinuitet for selskapsandeler. Dette medfører at en deltaker som har mottatt en selskapsandel ved arv eller gave, kan legge sammen arvelaters/givers eiertid og egen eiertid i forhold til skattefritaksregelen i sktl. § 9-13 tredje ledd ved en senere realisasjon av andelen.

11.1.5 Hva som omfattes av skattefritaket

Det er bare den forholdsmessige delen av gevinsten ved realisasjon av selskapsandelen som knytter seg til selve gårdsbruket/skogbruket (den faste eiendommen inkl. avskrivbare bygninger), som kan bli skattefri. Eiendeler som selskapet eier og som faller utenfor skattefritaket for alminnelig gårdsbruk og skogbruk, se pkt. 4.13, må skilles ut ved gevinstberegningen. Dette gjelder for eksempel driftsløsøre, buskap og varelager. Den forholdsmessige delen av gevinsten ved realisasjon av andelen som knytter seg til slike eiendeler, vil være skattepliktig etter reglene om realisasjon av andel i selskap med deltakerfastsetting, jf. sktl. § 10-44, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – realisasjon av andel».

11.1.6 Gevinstberegningen

Foreligger det skattefritak ved overdragelse av andel i selskap med deltakerfastsetting, jf. sktl. § 9-13 tredje ledd, beregnes den skattefrie delen av gevinsten som en forholdsmessig del av gevinsten på andelen. Om gevinst ved realisasjon av andel i selskap med deltakerfastsetting, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – realisasjon av andel».

Eksempel
Gårdsdrift ANS er eier av en landbrukseiendom med antatt salgsverdi på kr 2 000 000, campingplass med antatt salgsverdi på kr 800 000 og løsøre med antatt salgsverdi på kr 1 200 000. Gjelden er kr 500 000. Selskapet, som ble etablert for mer enn 10 år siden, har hele tiden vært eid med 50 % av hver av brødrene Per og Pål. Per ønsker å overdra sin selskapsandel til sin datter Kari for kr 1 500 000. Vederlaget ved overdragelsen er basert på virkelige verdier (bruttoverdier), med unntak for landbrukseiendommen hvor «bruttoverdien» er satt til 75 % av virkelig verdi. Pers inngangsverdi for andelen er kr 500 000. Gevinsten på andelen utgjør dermed kr 1 000 000.
Per skal ikke beskattes for den delen av gevinsten som gjelder landbrukseiendommen, jf. sktl. § 9-13 tredje ledd. Gevinsten fordeles forholdsmessig mellom det fastsatte vederlaget for landbrukseiendommen og samlet bruttoverdi av alle eiendelene. Skattefri del av gevinsten beregnes på følgende måte:
1 000 000 (Gevinst) x 750 000 («Bruttoverdi» landbrukseiendom) / 1 750 000 (Samlede bruttoverdier)
= kr 428 571

Ved skatteberegningen blir gevinsten multiplisert med 1,44 jf. sktl. § 10-44 første ledd.