4.5 Kraftanlegg

Med kraftanlegg menes kraftstasjonen med tilhørende reguleringsanlegg eller andel i slike formuesobjekter, med unntak av fjernledninger og fordelingsanlegg. I HRD Utv. 2015/1810 (Rt. 2015/1054) (SKS Produksjon AS) kom Høyesterett til at produksjonslinjer etter de dagjeldende regler ikke kunne anses som en del av kraftanlegget. Dette er endret med virkning fra 2017, jf. sktl. § 18-1 annet ledd bokstav a annet punktum. Produksjonslinjer regnes nå som en del av kraftanlegget når de er eid av kraftforetaket som eier kraftanlegget. Hvis kraftforetaket leier produksjonslinjen, vil den ikke inngå i kraftanlegget. Det gjelder bl.a. dersom produksjonslinjen eies av et eget selskap. Produksjonslinjer er normalt linjer som bringer kraften fra kraftstasjonen og frem til et overføringsnett som også brukes av andre enn kraftverket. En linje anses som produksjonslinje bare i den grad linjen brukes til innmating til sentralnettet. Brukes linjen f.eks. 50 pst til innmating og 50 pst til overføring og fordeling av kraft, er det bare 50 pst av linjen som skal inngå i kraftanlegget, se Prop. 1 LS (2017-2018) pkt. 7.2.6 s. 123.

Begrepet kraftanlegg har i prinsippet ingen nedre grense, og omfatter også mikro-, mini- og småkraftverk. Eier skattyter flere kraftstasjoner, behandles hver kraftstasjon med eventuelt reguleringsanlegg som et eget kraftanlegg. Om hva som er flere kraftstasjoner/kraftverk, se pkt. 4.6.2.

Kraftanlegg omfatter reguleringsanlegg og/eller produksjonsutstyr samt rettigheter i slike anlegg, herunder f.eks. fallretter, damanlegg, pumpeverk, inntaksdam, tilløpstunnel, og kraftstasjon med turbin og generatorer frem til undervannet fra kraftstasjonen der dette faller ut i vassdrag eller sjø. Videre omfattes transformatorer som oppstilles i eller ved kraftstasjonen for opptransformering fra maskinspenning til overføringsspenning og dertil hørende brytere.

Begrepet kraftanlegg, slik det er benyttet i sktl. § 18-1 annet ledd bokstav a, vil normalt ikke omfatte reservedeler, administrasjonsbygg, tjenesteboliger mv. Se HRD i Utv. 2015/1810 (Rt. 2015/1054) (SKS Produksjon AS) hvor det ble lagt til grunn at et administrasjonsbygg, to garasjebygg og en fjellhytte ikke kunne anses som en del av kraftanlegget.