10.1 Generelt

Eier av kraftverk i Norge over en viss størrelse, skal svare grunnrenteskatt til staten på grunnlag av en grunnrenteinntekt beregnet ved det enkelte kraftverk etter reglene i sktl. § 18-3.Reglene om grunnrenteinntekt gjelder for kraftverk med generatorer som i inntektsåret har en samlet påstemplet merkeytelse på minst 10 000 kVA, jf. sktl. § 18-3 tiende ledd. Ved vurderingen av om grensen på 10 000 kVA er overskredet, er det avgjørende hva som er ett kraftverk. Om dette, se pkt. 4.6.2.

Grunnrenteinntekten for det enkelte kraftverket settes i følge sktl. § 18-3 annet og tredje ledd til

Beregnet brutto salgsinntekt

+

Gevinst ved realisasjon av driftsmidler som benyttes i kraftproduksjonen,

+

Driftsstøtte til produksjon av ny vannkraft

+

Inntekt fra utstedte el-sertifikater

=

Brutto grunnrenteinntekt

-

Driftskostnader som regulært følger av kraftproduksjonen

-

Eiendomsskatt

-

Konsesjonsavgift

-

Skattemessige avskrivninger av driftsmidler tilknyttet kraftproduksjonen

-

Tap ved realisasjon av driftsmidler

-

Investeringskostnader som fra og med inntektsåret 2021 kan fradragsføres direkte i grunnlaget for grunnrenteinnekten

-

Beregnet friinntekt

=

Årets grunnrenteinntekt (før fradrag for tidligere års negative grunnrenteinntekt)

Fra og med inntektsåret 2021 kan inntektsårets investeringskostnader som ellers er aktiveringspliktige fradragsføres direkte i grunnrenteinntekten (kontantstrømskatt), se sktl. § 18-3 tredje ledd bokstav a nr. 5 første punktum. Fradragsretten gjelder for nye investeringer i kraftverk (nybygg), reinvesteringer og opprustning og utvidelse av eksisterende kraftverk. Investeringskostnader som er aktiveringspliktige før 1. januar 2021 omfattes ikke. Kostnader til erverv av kraftanlegg og kostnader til erverv av fallrettigheter kan ikke fradragsføres umiddelbart, se sktl. § 18-3 tredje ledd bokstav a nr. 5 annet og tredje punktum. Det gis ikke fradrag i grunnrenteinntekten for avskrivninger eller friinntekt for driftsmidler som fradragsføres umiddelbart og de fradragsførte kostnadene inngår ikke i gevinstberegningen ved en senere realisasjon av driftsmidlet. Se nærmere om dette i pkt. 10.18.10.

Underskudd eller tap fastsatt etter reglene for alminnelig inntekt, kan ikke trekkes fra i positiv grunnrenteinntekt. Naturressursskatt kan ikke trekkes fra i grunnrenteinntekt eller grunnrenteskatt.

Siden friinntekt etter sktl. § 18-3 tredje ledd bokstav b første punktum skal beregnes fra det tidspunktet det oppstår en ubetinget forpliktelse til å dekke eller innfri kostnaden, jf. annet punktum, og siden investeringskostnader fra 2021 kan fradragsføres når driftsmidlene erverves, kan det beregnes (negativ) grunnrenteinntekt fra dette tidspunktet, dvs. før kraftverket er satt i drift. Se nærmere i Ot.prp. nr.1 (2006-2007) pkt.8.

Negativ grunnrenteinntekt fra ett kraftverk skal trekkes fra i positiv grunnrenteinntekt fra et annet kraftverk som skattyter eier. For negativ grunnrenteinntekt som ikke kan utnyttes på denne måten, skal skatteverdien av den negative grunnrenteinntekten utbetales ved skatteoppgjøret, jf. sktl. § 18-3 femte ledd annet punktum og pkt. 10.20.3. Negativ grunnrenteinntekt fra 2006 eller tidligere kan som hovedregel bare trekkes fra i senere års positive grunnrenteinntekt fra det samme kraftverket, jf. sktl. § 18-3 fjerde ledd og pkt. 10.20.2.

Skattesatsen for grunnrenteinntekten fastsettes av Stortinget hvert år. For 2021 er den fastsatt til 37 %, jf. SSV § 3-4.