10.14 Prisfastsetting, kraft som forbrukes i skattyters eller eiers produksjonsvirksomhet

10.14.1 Generelt

Kraft som forbrukes i skattyters egen produksjonsvirksomhet, skal verdsettes til markedspris, se sktl. § 18-3 annet ledd bokstav a nr. 3. Det samme gjelder kraft som tas ut av eier og forbrukes i eierens produksjonsvirksomhet. Forbruk av kraft i produksjonsvirksomhet i selskap i samme konsern som skattyter/eier, likestilles med kraft som forbrukes i skattyters/eiers produksjonsvirksomhet.

Om hva som er forbruk i produksjonsvirksomhet, se FSFIN § 18-3-4 og pkt. 10.12.2.

Etter FSFIN § 18-3-23 skal markedsprisen på slik kraft settes lik det volumveide gjennomsnittet av prisen på kraft levert til den skattepliktige i skattleggingsperioden i henhold til langsiktige kjøpskontrakter som nevnt i sktl. § 18-3 annet ledd bokstav a nr. 2 annet punktum, se pkt. 10.11. Det er prisene som er lagt til grunn i slike kjøpskontrakter inngått mellom den skattepliktige, herunder selskap i samme konsern, og uavhengig kontraktspart, som skal legges til grunn.

Verdsetting til markedspris etter sktl. § 18-3 annet ledd a nr. 3 gjelder for årets kraftproduksjon i skattyters egne kraftverk samt andel av kraftproduksjon som skattyter har rett til å disponere i kraftverk hvor han har eierandeler, jf. FSFIN § 18-3-14. Slik verdsetting kan likevel bare skje i den grad årets forbruk av kraft i skattyters produksjonsvirksomhet overstiger årets tilgang på kraft i henhold til kontrakter eller leieavtaler som verdsettes etter sktl. § 18-3 annet ledd bokstav a nr. 2, dvs. kontrakter som nevnt under pkt. 10.10, pkt. 10.11 og pkt. 10.12.

10.14.2 Tilordning til skattyters kraftverk

Ved tilordning til skattyters kraftverk, skal leveransene fordeles forholdsmessig etter kraftverkenes faktiske årsproduksjon, jf. FSFIN § 18-3-22 første ledd.

Eies kraftverket gjennom en andel i et selskap med deltakerfastsetting som skattlegges etter bruttometoden, skal kraftleveransen fordeles på denne andelen av kraftverkets faktiske årsproduksjon, jf. FSFIN § 18-3-22 annet ledd første punktum.

10.14.3 Uttaksprofil

For interne leveranser som skal verdsettes til markedspris etter FSFIN § 18-3-23 skal det legges til grunn at leveransene er jevnt fordelt over alle timer i året, se FSFIN § 18-3-20.

10.14.4 Dokumentert oversikt

Skattytere som har kraft som skal verdsettes etter disse reglene må framlegge en dokumentert oversikt for det enkelte inntektsår som viser årets forbruk av kraft i skattyters produksjonsvirksomhet og årets produksjon i skattyters egne kraftverk samt andel av kraftproduksjon som skattyter har rett til å disponere i kraftverk hvor han har eierandel, jf. FSFIN § 18-3-13.