5.3 Gjentatt låneopptak

Hvis en aksjonær/deltaker med innbetalt kapital som beskrevet i pkt. 5.2 tar opp et nytt lån, kan aksjonæren/deltakeren velge å anse lånet som skattefri tilbakebetaling, så langt det nye lånet ligger innenfor den innbetalte kapitalen. Eventuelt overskytende lån behandles som utbytte/utdeling. Tilbakebetaling av den del av lånet som anses som skattefri tilbakebetaling, behandles som beskrevet i pkt. 5.1 og pkt. 5.2.

Eksempel:
Aksjonær A låner i februar kr 200 000 av sitt aksjeselskap. I mars tilbakebetaler han hele lånet. I april låner han igjen kr 200 000 fra aksjeselskapet, og tilbakebetaler hele beløpet i juni. I oktober låner A på nytt kr 200 000, og tilbakebetaler dette i desember.
Ved utbetalingen av lånet i februar skal A utbyttebeskattes for kr 200 000. Ved tilbakebetalingen av lånet i mars opptjener han skatteposisjonen innbetalt kapital med kr 200 000. Lånet i april skal anses som utbytte, men dette skattlegges ikke da A velger å behandle det som tilbakebetaling av innbetalt kapital. Ved tilbakebetalingen i juni opptjener A på nytt skatteposisjonen innbetalt kapital. Utbetalingen av det nye lånet i oktober utbyttebeskattes ikke, da A igjen velger å anse beløpet som tilbakebetaling av innbetalt kapital.

Lån som overstiger det beløp som tidligere har vært skattlagt som utbytte/utdeling etter reglene i sktl. § 10-11 sjette ledd første punktum eller sktl. § 10-42 ellevte ledd jf. § 10-11 sjette ledd, skattlegges som utbytte/utdeling etter disse reglene for den del som overstiger det tidligere skattlagte beløpet.