2.1 Generelt

Skattytere som av hensyn til sitt arbeid i utlandet bor utenfor hjemmet, har i utgangspunktet fradragsrett for merkostnadene til kost, losji, besøksreiser og andre merkostnader som følge av arbeidsoppholdet, jf. sktl. § 6-1 og § 6-13. Om begrensninger i fradragsretten, se pkt. 2.3.

Fradragsretten gjelder bare i forbindelse med arbeidsinntekt som er skattepliktig til Norge etter norsk intern rett. Om behandling av arbeidsinntekt opptjent i utlandet og fradrag knyttet til denne i forbindelse med unngåelse av dobbeltbeskatning, se emnet «Utland – unngåelse av dobbeltbeskatning».

Fradragsretten gjelder for arbeidsopphold både i og utenfor virksomhet.

Fradragsretten gjelder både gifte, samboere og enslige, når vilkårene for øvrig er oppfylt.

Det er i utgangspunktet en forutsetning for fradragsretten etter sktl. § 6-13 at skattyteren har arbeidsopphold utenfor den boligen som anses som vedkommendes hjem, se pkt. 3.1. Om fradragsrett for merkostnader som følge av arbeidsoppholdet i utlandet når skattyter ikke har bolig i Norge som han besøker, se pkt. 3.3. Det gis ikke fradrag for ektefelles, barns eller andres kostnader til reise for å besøke skattyteren på arbeidsstedet eller for kostnader til kost og losji i forbindelse med slikt besøk.

Fradraget for merkostnader fastsettes for øvrig etter de generelle reglene om fradrag for kost- og losjiutgifter ved arbeidsopphold utenfor hjemmet. Nærmere om dette, se nedenfor og emnet «Merkostnader – kost og losji ved overnatting utenfor hjemmet».