4.1 Reiser til hjem i Norge og innenfor EØS-området

4.1.1 Generelt

Hovedregelen er at fradraget for besøksreiser til hjem i Norge og innenfor EØS-området skal fastsettes etter de samme satsene, beregningsmåtene og med eventuelle reduksjoner som for reiser mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise), se sktl. § 6-13 annet ledd siste punktum, jf. sktl. § 6-44 og FSFIN § 6-44. Se nærmere emnet «Reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreiser)». Dette gjelder for eksempel:

  • avstandsfradraget, som er
    • kr 1,56 per km for de første 50 000 km
    • kr 0,76 per km for det overskytende
  • bunnfradraget på kr 23 900 (sktl. § 6-44 første ledd annet punktum),
  • minstegrensen på kr 3 300 for fradrag for bompenger eller fergekostnader (FSFIN § 6-44-4 første ledd),
  • 50 000 km-grensen for høyeste fradragssats (FSFIN § 6-44-1 første ledd).

Disse reglene anvendes under ett for besøksreiser og for reiser mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise). Om særregel ved bruk av fly på besøksreise, se pkt. 4.1.2. Nærmere om anvendelse av bunnfradraget, se pkt. 6.3.

Om maksimalt fradragsbeløp i året for arbeidsreiser og besøksreiser, se pkt. 4.3.

Besørges transporten av arbeidsgiver helt eller delvis, kan ikke skattyteren kreve fradrag etter sats for denne delen av reisen, se FSFIN § 6-44-1 fjerde ledd. Dette gjelder også der flere transportselskaper inngår avtale om å besørge transporten for hverandres ansatte, se HRD i Utv. 2004/261 (Rt. 2004/344) (Pryme). Om fradrag for eventuell egenbetaling i slike tilfeller, se emnet «Reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreiser)», pkt. 2.5.

4.1.2 Særregel om bruk av fly på besøksreiser

Hvis det er brukt fly på besøksreise, kan skattyter velge å kreve fradrag for faktiske kostnader til flybillett istedenfor avstandsfradrag for flyreisen, se FSFIN § 6-44-5 annet ledd. I tillegg skal skattyter ha avstandsfradrag mv. for den øvrige delen av reisen. Forutsetningen for å få fradrag for kostnader til fly er at kostnadene til flyreisen kan dokumenteres med billett, kvittering eller annen dokumentasjon fra flyselskapet. Dokumentasjonen skal ikke vedlegges skattemeldingen, men skal legges frem hvis skattemyndighetene ber om det.

For billettløse reiser må utgiftene kunne dokumenteres med en reisebeskrivelse/spesifisert reisekvittering fra reiseselskapet som gir opplysninger om foretatte reiser, arbeidstakers navn, tid og sted for avreise og ankomst samt pris. Kan ikke reiseselskapet levere en reisebeskrivelse/spesifisert reisekvittering for foretatte reiser, må det kunne dokumenteres på annen måte at kostnaden er pådratt. Dersom utskrift fra kreditt- eller bankkort som er benyttet ved betalingen ikke inneholder opplysninger om reisestrekning mv., må det i tillegg kunne fremskaffes reisedokument og boardingkort/setekvittering. Slik dokumentasjon sett under ett anses å være tilstrekkelig dokumentasjon, på lik linje med reisebeskrivelse/spesifisert reisekvittering for gjennomførte reiser.

Velger skattyteren å kreve avstandsfradrag i stedet for prisen for flybilletten, skal avstanden på denne delen av reisen ikke settes til flystrekningen, men til korteste strekning av bilvei eller rutegående transportmiddel på land eller sjø/vann mellom pendlerbolig og hjem. Skattyter kan imidlertid ikke gis fradrag for kostnader til bompasseringer eller ferge som han ville hatt hvis han ikke hadde brukt fly.