3.1 Generelt

Skattyter som av hensyn til arbeidet må bo utenfor hjemmet, har i utgangspunktet fradragsrett for merkostnader på grunn av fraværet, jf. sktl. § 6-13 første ledd første punktum. Hvis oppholdet utenfor hjemmet skyldes inntektsgivende aktivitet, kan vedkommende etter omstendighetene bli ansett som pendler selv om det er praktisk mulig å foreta daglige reiser mellom hjem og arbeidssted. Om et konkret tilfelle hvor reiseavstanden mellom hjemmet og arbeidsstedet på 32 km ble ansett å være for kort til at det var nødvendig for skattyter å overnatte utenfor hjemmet,se vedtak i Skatteklagenemnda Stor avdeling 01 NS 91/2019.

For skattyter som pendler mellom hjem og bolig på arbeidstedet er det bare fradragsrett for en periode på inntil 24-måneder regnet fra det tidspunktet fradraget gis, jf. FSFIN § 6-13-1. Nærmere om dette, se pkt. 3.9.

En pendler som har kokemuligheter i tilknytning til pendlerboligen, anses ikke å ha merkostnader til kost, og har ikke fradragsrett for kostutgifter i det hele tatt. Nærmere om dette, se pkt. 4.2.

Nærmere om når en person anses å bo utenfor sitt hjem av hensyn til arbeidet/inntektsgivende aktivitet, se emnet «Bosted – skattemessig bosted», pkt. 6. Fradragsretten for merkostnader gjelder både gifte, samboere og enslige, når vilkårene for øvrig er oppfylt. Fradragsretten gjelder ved arbeidsopphold både i og utenfor virksomhet. Videre er det fradragsrett både under yrkesopphold og under pendleropphold.

Det er som hovedregel en forutsetning at skattyteren har hatt arbeidsopphold utenfor en bolig som anses som vedkommendes hjem i skattemessig henseende etter norsk internrett, se emnet «Bosted – skattemessig bosted». Om unntak, se emnet «Merkostnader – pendler med hjem i utlandet» og emnet «Merkostnader – arbeidsopphold med overnatting utenfor Norge».

Fradragsretten gjelder bare når inntekten er skattepliktig til Norge.

Det er fradragsrett for merkostnader både for skattytere som er skattepliktig som bosatt i Norge etter norsk intern rett og for skattytere med begrenset skatteplikt til Norge. Anses skattyter som bosatt i Norge etter norsk intern rett, men som bosatt i utlandet etter skatteavtale, er det et vilkår for fradragsrett at arbeidsinntekten er skattepliktig til Norge.

Det gis ikke fradrag for ektefelles/samboers, barns eller andres kostnader til reise for å besøke skattyteren på arbeidsstedet eller for kostnader til kost og losji i forbindelse med slikt besøk.

Fradragsretten for besøksreiser omfattes ikke av 24-månedersbegrensningen. Nærmere om fradrag for besøksreiser til hjemmet, se emnet «Merkostnader – besøksreiser til hjemmet».