4.2 Kost

4.2.1 Generelt

Merkostnader til kost ved arbeidsopphold utenfor hjemmet, er fradragsberettigede så langt de er dekket av skattyteren selv. Også enslige har krav på fradrag for merkostnader til kost ved arbeidsopphold utenfor hjemmet. Dette gjelder også for ektefeller når hver av dem fyller vilkårene, selv om begge pendler mellom de samme boligene.

Om reduksjon/bortfall av fradrag for kost når skattyter kan tilberede mat (har kokemuligheter) i tilknytning til overnattingsstedet, se nedenfor.

4.2.2 Pendleropphold - kokemuligheter

Det gis ikke fradrag for kostutgifter for pendlere som «kan tilberede mat i tilknytning til pendlerboligen», jf. sktl. § 6-13 første ledd tredje punktum. Dette vilkåret omtales som "kokemuligheter", jf. FSSD § 6-13-1.

4.2.3 Yrkes-/tjenestereise - kokemuligheter

Skattytere som er på yrkes-/tjenestereise og overnatter på et sted hvor det er kokemuligheter, har rett til fradrag for kostutgifter, men etter en redusert fradragssats på kr 94 per døgn, se pkt. 1. Om avgrensningen mellom pendleropphold og yrkesreise/-opphold, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser», pkt. 4.

4.2.4 Nærmere om hva som menes med "kokemuligheter"

For at kravet til kokemuligheter skal være oppfylt, må det være mulig å oppbevare og tilberede mat i tilknytning til pendlerboligen. Tilberedning av mat må være forsvarlig, både med hensyn til hygiene og oppbevaring. I praksis forutsetter det at skattyter må ha tilgang til rennende vann (utover i baderom) og elektrisitet. Har ikke boenheten tilgang til elektrisitet, men er utstyrt/utstyres med f.eks. gassdrevet kjøleskap og komfyr slik at tilberedning og oppbevaring av mat kan skje på en forsvarlig måte, anses skattyter også å ha kokemuligheter dersom han har tilgang til rennende vann utover i baderom.

Det er ikke noe krav om at skattyteren må ha et kjøkken for seg selv. Kokemuligheter anses å foreligge også om skattyter må dele kjøkken/kjøkkenfunksjoner med andre beboere/boenheter.