9.1 Fri kost

9.1.1 Generelt

I utgangspunktet er fri kost ikke skattepliktig for skattyter som har rett på skattefri dekning etter sktl. § 5-15 første ledd bokstav q. Vilkårene for skattefri dekning etter denne bestemmelsen er at godtgjørelsen ikke overstiger Skattedirektoratets satser eller dokumenterte kostnader, og at det ikke kan tilberedes mat i tilknytning til pendlerboligen.

Tidsbegrensningen for fradragsretten på 24-måneder jf. sktl. § 6-13 første ledd og FSFIN § 6-13-1 første ledd annet punktum, gjelder ikke for arbeidsgivers dekning av kostnader til kost og losji. Om overgang fra fradrag til dekning fra arbeidsgiver og 24-måndersregelen, se pkt. 3.9.

Når skattyter har pendleropphold utenfor hjemmet og får fri kost eller kost dekket etter regning, skal han ha et særskilt tillegg for kostbesparelse i hjemmet, fastsatt til kr 94 per døgn. Satsen for kostbesparelse i hjemmet skal ikke fravikes selv om skattyter har sitt hjem i et annet land hvor levekostnadene avviker vesentlig fra det norske nivået, se HRD 11. november 2015 (Ventor) i Utv. 2015/2115 (Rt. 2015/1239). Se også emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 6.25.1.

Tillegg for kostbesparelse i hjemmet skal ikke gis for skattyter som får fri kost mv. på tjenestereise, jf. FSFIN § 5-15-5 femte ledd. Tilsvarende gjelder for andre reiser i yrket. Dette gjelder også for skattyter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere». Om skillet mellom pendleropphold og yrkesreise, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser».

For sjøfolk er fri kost om bord skattefritt uavhengig av om oppholdet er et yrkes- eller arbeidsopphold, og selv om vedkommende får 10 % standardfradrag etter sktl. § 6-70, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav e. Det samme gjelder for sokkelarbeidere når samlet personinntekt i året ikke overstiger kr 600 000. Nærmere om dette, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.». Nærmere om fritt opphold om bord for sjøfolk og sokkelarbeidere, se emnene «Sjøfolk» og «Sokkelarbeidere».

Det er en særskilt sats på kr 93 for fradrag for kost på besøksreise mellom sted for arbeidsopphold og hjemmet for skattyter som har fri kost på arbeidsstedet dersom besøksreisen ikke medfører overnatting men varer 6 timer eller mer, jf. takseringsreglene § 1-3-5 (2020).

9.1.2 Småutgifter når skattyter har fri kost

Småutgifter må dokumenteres for å være fradragsberettigede.