10.3 Refusjon til ikke bokføringspliktige, pendleropphold

10.3.1 Generelt

Arbeidsgivers refusjon av den ansattes faktiske kostnader til losji under pendleropphold er skattefri, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav q. Dette gjelder også for utenlandsk arbeidstaker, dersom vedkommende ikke benytter reglene i sktl. kap. 19 om kildeskatt på lønnsinntekten.

Arbeidsgivers refusjon av den ansattes faktiske kostnader til kost under pendleropphold, er ikke skattepliktig dersom vilkårene for skattefri dekning etter sktl. § 5-15 første ledd bokstav q er oppfylt. I slike tilfeller skattlegges arbeidstakeren for verdien av fri kost/kostbesparelse i hjemmet med kr 94 per døgn.

Tidsbegrensningen på 24 måneder for fradrag i FSFIN § 6-13-1, se pkt. 3.9, gjelder ikke for refusjoner. Om overgang fra fradrag til dekning fra arbeidsgiver og 24-månedersregelen, se pkt. 3.9.

10.3.2 Utenlandske arbeidstakere som benytter reglene om kildeskatt på lønnsinntekt

For utenlandsk arbeidstaker som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, er refusjon av merkostnader til kost og losji under pendleropphold skattepliktig, se pkt. 3.3 og emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere». Skatteplikten gjelder ikke for refusjon av merkostnader til kost og losji på tjenestereise.

10.3.3 Utenlandske sokkelarbeidere

Refusjon av kostnader til losji om bord på sokkelinnretning er ikke skattepliktig for utenlandske sokkelarbeidere (bosatt innenfor eller utenfor EØS) som utelukkende er skattepliktige etter petroleumsskatteloven, selv om de velger standardfradrag for utenlandske arbeidstakere. Tilsvarende gjelder for kostnader til kost under opphold på sokkelinnretning, men bare hvor fri kost er skattefritt etter sktl. § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1, dvs. hvor skattyters samlede personinntekt i året ikke overstiger kr 600 000. Om skattemessig behandling av fritt opphold på sokkelinnretning, se emnet «Sokkelarbeidere», pkt. 2. Refusjon av kostnader til kost og losji under pendlerreise er skattepliktig for skattytere som velger standardfradrag.

10.3.4 Utenlandske sjøfolk

Sjøfolk som er begrenset skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav h, skal ha standardfradrag, jf. sktl. § 6-70 første ledd. Arbeidsgivers refusjon av kostnader til opphold om bord er ikke skattepliktig, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1. Om skattefritak for fritt opphold om bord, se emnet «Sjøfolk», pkt. 2.1. Refusjon av kostnader til kost og losji under pendlerreise er skattepliktig for skattytere som får standardfradrag.