2 Generelt

Fradragsrett for utgifter til kost eller rett til skattefri dekning av kostutgifter forutsetter at skattyter påføres merkostnader. Utgifter til kost på reiser uten overnatting gir i seg selv ikke grunnlag for fradrag eller skattefri kostnadsdekning, da dette i utgangspunktet er utgifter som skattyter vil ha uansett og uavhengig av hvor arbeidet utføres. Det må derfor foreligge en merkostnad til kost, oppstått på selve reisen/fraværet.

Hvorvidt skattyter rent faktisk pådrar seg merkostnader eller ikke, beror i stor grad på arbeidssituasjonen. For arbeidstakere hvor arbeidet nødvendiggjør regelmessig reiseaktivitet, vil det normalt ikke foreligge en merkostnadssituasjon fordi det er tilstrekkelig forutsigbarhet mht. bespisning. Med regelmessig reiseaktivitet menes tilfeller hvor arbeidstaker som en naturlig del av sitt arbeid må forflytte seg, nettopp fordi han/hun ikke har en stedbunden arbeidsplass. Generelt vil dette være tilfelle for f.eks. håndverkere og selgere.

Merkostnader til kost kan imidlertid oppstå for reiser som ikke utføres som en del av det ordinære arbeidet. Det er et vilkår at kostnadene ikke dekkes av andre (arbeidsgiver, kunde mv.).

Med reise i dette emnet menes yrkesreise, slik dette er definert i FSFIN § 6-44-13, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser», pkt. 2.5. Reiser som nevnt i FSFIN § 6-44-13 bokstav f, dvs. reiser mellom hjem og arbeidssted hvor skattyter bruker bil for å frakte med seg arbeidsutstyr, gir likevel ikke fradragsrett for merkostnader til kost. Se for øvrig kunngjøring fra Skattedirektoratet 23. oktober 2017 på Trekkfri utgiftsgodtgjørelse på dagsreiser innenlands i oppdrag for arbeidsgiver - det skattemessige reisebegrepet - Skatteetaten

Ansatte som har reise-/transportoppdrag som en del av sitt ordinære arbeid, for eksempel sjåfører, flybesetning, mannskap på båter, politi i UP-tjeneste osv., anses ikke å være på yrkesreise under utførelsen av dette arbeidet. Nærmere om dette, se pkt. 3.2.

I denne emnet behandles fradragsrett for kostutgifter, godtgjørelse til kost og fri kost ved reiser uten overnatting. Om den skattemessige behandlingen for reiser med overnatting, se emnet «Merkostnader – kost og losji ved overnatting utenfor hjemmet».