3.1 Reiser i yrket

3.1.1 Generelt

Merkostnader til kost som skyldes fravær i forbindelse med reiser i yrket uten overnatting, er fradragsberettigede så langt de overstiger skattyterens utgifter til kost om han ikke hadde vært på reise, jf. sktl. § 6-1 første ledd. Fradraget gis i utgangspunktet bare for dokumenterte kostnader.

Bokføringspliktige som har fradragsberettigede kostutgifter under reiser i virksomheten, må bokføre de kostnadene som faktisk har medgått.

Fradrag for kost på reiser uten overnatting inngår i et eventuelt minstefradrag, jf. sktl. § 6-30 første ledd.

Om regler og satser for trekkfri godtgjørelse til dekning av kostutgifter på yrkesreise uten overnatting, se pkt. 4.3.4.

3.1.2 Skattyter som benytter kildeskatteordningen i sktl. kap. 19

Skattyter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere», har ikke fradragsrett for merkostnader til kost på yrkesreiser uten overnatting. Om behandlingen av eventuell utgiftsgodtgjørelse i slike tilfeller, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere», pkt. 3.2.

3.1.3 Skattyter som får 10 % standardfradrag for sjøfolk eller sokkelarbeidere

Utenlandske sjøfolk som skal ha standardfradrag etter sktl. § 6-70 og utenlandske sokkelarbeidere som krever standardfradrag etter sktl. § 6-70, jf. petrsktl. § 2 første ledd siste punktum, kan ikke gis fradrag for merkostnader på yrkesreiser uten overnatting, jf. sktl. § 6-70 tredje ledd. Om behandling av eventuell utgiftsgodtgjørelse, se pkt. 4.3.3.