3.2 Mobilt arbeidssted

Skattytere som utøver sitt ordinære arbeid om bord på et transportmiddel (mobilt arbeidssted), anses ikke å være på yrkesreise under utførelse av det ordinære arbeidet. F.eks. anses ikke togpersonell, flybesetning, sjåfører, loser, innbeordrede mannskaper og ansatte i utrykningspolitiet på patrulje mv. å være på yrkesreise under sitt daglige virke. De vil derfor ikke ha krav på fradrag for merkostnader til kost under sitt arbeid om bord på transportmiddelet. For dager hvor skattyter arbeider sammenhengende i minst 10 timer og hvor skattyter faktisk kjøper mat, kan han/hun likevel kreve fradrag for dokumenterte kostnader til overtidsmat med inntil kr 200. Nærmere om dette, se pkt. 3.3. Om behandling av arbeidsgivers refusjon av kostnadene i slike tilfeller, se pkt. 4.3.8.

Er det i tjenesteplanen satt opp venting mellom to perioder med aktiv tjeneste, anses skattyter å være på yrkesreise i selve ventetiden hvis

  • ventingen skjer på et annet sted enn det faste oppmøtestedet,
  • det pga. reisetid ikke vil være mulig eller hensiktsmessig av hensyn til den videre tjenesten å reise tilbake, og
  • skattyteren er til arbeidsgiverens disposisjon.

Skattyter vil heller ikke i disse tilfellene være på yrkesreise under arbeidet på transportmiddelet.

Har skattyteren flere slike venteperioder, ses hver slik periode isolert. Nærmere om yrkesreisens varighet for at skattyteren skal ha krav på fradrag for utgifter til kost, se pkt. 3.3.

Skattytere som nevnt ovenfor vil imidlertid, på samme måte som andre, kunne være på yrkesreise i forbindelse med kurs, konferanser, møter o.l. på annet sted enn det mobile arbeidsstedet.