5.1 Generelt

Fri kost er i utgangspunktet skattepliktig. Om rimelig mat i bedriftskantine, se emnet «Velferdstiltak», pkt. 3.6. Om fri kost i forbindelse med overtid, se pkt. 4.3.8.

Om fri kost på yrkesreiser, se emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 6.25.4.

For skattyter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere», er fri kost skattepliktig i sin helhet, jf. FSFIN § 5-15-12 tolvte ledd siste punktum. Skatteplikten gjelder likevel ikke for arbeidsgivers dekning av ekstra måltid ved minst 10 timers sammenhengende arbeid.

Om behandling av fri kost for utenlandske sjøfolk som skal ha 10 % standardfradrag etter sktl. § 6-70 og for utenlandske sokkelarbeidere som krever 10 % standardfradrag etter sktl. § 6-70, se emnet «Sjøfolk» og emnet «Sokkelarbeidere».

Om fri kost ved frivillig arbeid, se emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 6.25.3.