Prinsipputtalelse

Krav til personalliste – bilforhandlere

  • Publisert:
  • Avgitt 11.12.2013

En er som hovedregel fritatt fra kravet til å føre og oppbevare personalliste dersom 75 % eller mer av omsetningen kommer fra virksomhet hvor det ikke er plikt til å føre personalliste.

Dersom du i hovedsak driver virksomhet som ikke omfattes av kravet til personalliste, er du fritatt fra kravet om å føre personalliste, jf. bokføringsforskriften § 8-5-6 siste ledd.
I Skattedirektoratets melding 8/13 av 1. oktober 2013 om krav til føring av personalliste i enkelte bransjer, pkt. 1.4.1 er det gjort en nærmere vurdering av hvordan dette unntaket skal forstås:
Normalt vil en kunne basere seg på omsetningstall for å avgjøre om det drives virksomhet som i hovedsak faller utenfor kravet til personalliste. Det legges til grunn at det som hovedregel ikke vil være krav til å føre og oppbevare personalliste dersom 75 % eller mer av omsetningen kommer fra virksomhet hvor det ikke er plikt til å føre personalliste.
Det kan imidlertid tenkes situasjoner hvor dette ikke er en hensiktsmessig avgrensning. Et eksempel på dette kan være en virksomhet som driver restaurant og utleie av fast eiendom, for eksempel utleie av en forretningsgård. Utleievirksomheten krever minimal bruk av arbeidskraft, men kan likevel utgjøre mer enn 75 % av omsetningen i foretaket. I et slikt tilfelle skal det likevel føres personalliste for restaurantvirksomheten.
Skattedirektoratet har fått spørsmål om bilforhandlere som også driver verksteds-/bilpleievirksomhet kan basere seg på omsetningstall for å vurdere om unntaket kommer til anvendelse, samt flere spørsmål knyttet til hva som skal regnes som omsetning.
Skattedirektoratet legger generelt til grunn at omsetningstall kan benyttes for å vurdere om unntaket kommer til anvendelse så lenge begge virksomhetsområder er arbeidsintensive og utføres fra samme forretningsadresse. Dette vilkåret vil normalt være oppfylt ved salg av biler. En bilforhandler vil da kunne basere seg på omsetningstall fra. hhv. bilsalg og verksted/bilpleie for å vurdere om unntaket kommer til anvendelse. Omsetning fra eventuelle andre virksomhetsområder som er geografisk adskilt fra bilverkstedet skal ikke regnes med.
Skattedirektoratet har også fått spørsmål om en bilforhandler skal medregne engangsavgift som en del av omsetningen ved vurdering av om bilsalget utgjør 75 % eller mer av totalomsetningen. Engangsavgiften skal ikke inngå i beregningsgrunnlaget for merverdiavgift, og skal heller ikke medregnes som en del av omsetningen ved vurderingen av om unntaket kommer til anvendelse.
Videre er det stilt spørsmål om hvordan omsetningen fra delelager skal fordeles. Deler som inngår som del av en leveranse fra verkstedet skal regnes med til omsetningen i verkstedsavdelingen. Dette inkluderer deler som inngår i et serviceoppdrag eller annet verkstedoppdrag. Deler som inngår i forbindelse med klargjøring av nye eller brukte biler for salg, kan likevel regnes sammen med bilomsetningen. Det samme gjelder salg av deler direkte til kunde.