Bli med IT-arkitekt Tobias Lund-Melcher på tur

Tobias Lund-Melcher jobber som IT-arkitekt i Skatteetaten. Hvorfor synes han det er så stas? Vi har tatt en prat med han om nettopp dette – og det har vi gjort på veien opp til Grefsenkollen!

Det er litt ruskete høstvær, men det stopper ikke Tobias fra å ta seg et par timer fri fra kontor og skjerm. Det eneste som henger igjen fra de vante plassene i kontorlandskapet er to kolleger, som han har tatt med seg på tur opp til Grefsenkollen i Oslo.  

– I Skatteetaten har vi nemlig en ordning som gjør at vi kan bruke to timer i uka til trening. Og da har vi jo mulighet til å gå en tur, eller vi kan benytte oss av treningsrommet vi har på kontoret hvor jeg jobber, forklarer Tobias.  

–  Jeg er jo småbarnspappa, så det er veldig kjekt å kunne legge inn litt aktivitet for meg selv i arbeidstiden og heller bruke ettermiddagene på andre ting, legger han til. 

Drives av å jobbe med systemer som er viktige for samfunnet 

Tobias setter seg ned på en stor stein i skogholtet på Grefsenkollen. Men arbeidshverdagen til Tobias består selvfølgelig ikke bare av trening og turer ute i friluft. Vanligvis sitter han på en litt mer ergonomisk korrekt kontorstol, og jobber med å utforme løsninger og systemer som har som mål å gjøre hverdagen enklere for borgere og næringsliv.  

Han beskriver jobben sin som svært givende og spennende, og drives av at han får arbeide med samfunnskritiske systemer. 

Tobias Lund-Melcher

– Akkurat nå sitter jeg i et prosjekt hvor vi utvikler noe som heter Partsregisteret, som er det nye kunderegisteret til Skatteetaten. Dette systemet inneholder informasjon om alle parter vi behandler i etaten, og det har vært enormt spennende å få være med på få dette på plass, forteller Tobias.  

Digitaliseringen av Norge går fremover i et stadig hurtigere tempo, og nå står blant annet digitalisering av innkrevingsområdet på trappene. Som arkitekt får du være med på å sette retning. 

– På nyåret skal jeg begynne å jobbe med denne digitaliseringen av innkrevingsområdet, Fremtidens innkreving som vi kaller det. Det er et kjempestort program. Gjennom dette systemet går det flere milliarder kroner årlig, og det å lage systemer som kan håndtere dette er virkelig utfordrende, men også kjempespennende og givende, sier han.

Vil du være med?

Har du også lyst til å jobbe med å lage løsninger som er viktige for samfunnet? Og bli med på tur?

Fra utvikler til arkitekt 

Utvikling er gøy. Veldig gøy. Samtidig er det noen som etter flere år med koding tenker at det er fint å prøve noe annet – uten å miste helt kontakten med koding selvfølgelig. Tobias var en av dem. 

– Ja, jeg søkte meg faktisk til Skatteetaten fordi jeg hadde lyst til å jobbe som arkitekt. Jeg er utvikler fra før, og kommer fra konsulentverden før jeg ble fast ansatt i Skatteetaten. Nå får jeg jo vært litt mer på kundesiden, i motsetning til da jeg var konsulent, og det synes jeg er veldig spennende og kult. I tillegg så er vi langt frempå når det gjelder teknologi og moderne arkitekturer, sier Tobias. 

Har du spørsmål eller ønsker å ta en prat om å jobbe som arkitekt i Skatteetaten? 

Da kan du ta kontakt med Tobias sin leder, Are Vennerød.

Men hva med arbeidsmiljøet? 

Tobias beskriver arbeidsmiljøet i Skatteetaten som utrolig bra, og gir samtidig kollegene sine skryt. 

– Jeg har veldig mange flinke og engasjerte kolleger. I prosjektene jeg stort sett er med på er vi en god blanding av faste ansatte og konsulenter, og jeg opplever at samspillet og grensene mellom faste ansatte og konsulenter ikke er til stede. Og det synes jeg er superpositivt, forteller Tobias. 

Han setter også pris på at det iblant arrangeres ulike aktiviteter av arbeidsgiveren – i forlengelse av ordningen hvor man kan trene i arbeidstiden. 

Silje Sandberg, Tobias Lund-Melcher og Are Vennerød

– Skatteetaten er flinke til å få de ansatte med på aktiviteter. Jeg har selv vært med på noe som kalles mangekampen, hvor vi har løpt i trapper, fått prøve oss på skyting, orientering og skøyteløp. I tillegg har vi gjerne skidag en gang i året, og enkelte andre aktiviteter som gjør at vi blir engasjerte og får bevegd litt på oss.  

Takk for turen! 

Etter å ha nytt utsikten fra toppen av Grefsenkollen og hatt en hyggelig skravlings i skogholtet, går turen ned igjen. Kontoret kaller nok en gang. Så da gjenstår det bare å si takk for turen! 

Vil du være med?

Har du også lyst til å jobbe med å lage løsninger som er viktige for samfunnet? Og bli med på tur?