Pressemelding

A-krimsenteret i Oslo: Kontroller hos dekkskiftefirmaer

 • Publisert:

Det er høysesong for dekkskift. Kontrollører fra A-krimsenteret i Oslo øker derfor nå kontrollinnsatsen mot bransjen.

A-krimsenteret i Oslo avdekker erfaringsmessig arbeidslivskriminalitet hos aktører i dekkskift og bilpleie- bransjen. Som følge av at det nå er høysesong for dekkskift og bilpleie, intensiverer A-krimsenteret sin kontrollaktivitet mot den useriøse delen av bransjen.

- Vi hadde en rekke kontroller mot dekkskift- og bilpleiefirma i Oslo i forrige uke, og vi fortsetter med kontroller denne uken, forteller senterleder Olav Norheim ved A-krimsenteret i Oslo.

Typiske lovbrudd som går igjen hos enkelte steder er bruk av ulovlig arbeidskraft, svart omsetning, svart arbeid, trygdesvindel, brudd på arbeidsmiljøloven (bl.a. arbeidstid og manglende verneutstyr) og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.

- Dessverre er dette en bransje hvor vi har kommet over tilfeller av utnyttelse av sårbare arbeidstakere. Det er ulike grunner til at personene kan være i en vanskelig og sårbar situasjon. Men vår erfaring er at mange av disse arbeidstakerne ofte har manglende språkkompetanse og kjennskap til lover og regler i Norge, sier Norheim

Senterleder Norheim oppfordrer forbrukerne til å være bevisst hvor de kjøper slike tjenester.

- Du som forbruker kan hjelpe samfunnet med å bekjempe arbeidslivskriminalitet ved å være bevisst på hvem du kjøper tjenester av. Ikke baser valg av tjeneste på kun billig pris. Og betal alltid med kort og få kvittering, oppfordrer Norheim.

Råd fra A-krimsenteret til deg som forbruker:

 • Vær bevisst på hvor du kjøper dekkskift og bilpleie-tjenester.
 • Er det for billig til å være sant? Da er det som oftest det. Urimelig lav pris går som regel ut over noen eller noe.
 • Ser lokalene og arbeidsforholdene greie ut?
 • Betal med kort og be om kvittering.
 • Ta en bakgrunnssjekk: Sjekk om virksomheten har organisasjonsnummer og er i MVA-registret. Det kan du sjekke ved å søke i Brønnøysundregistrene (brreg) eller du kan søke i bedriftsbaser på nett, som proff.no.
 • Les mer på handlehvitt.no/bil

Kontaktperson

Olav Norheim, senterleder, A-krimsenteret i Oslo, [email protected], tlf. 922 90 655

Fakta: A-krimsenteret i Oslo - tverretatlig samarbeid mot kriminalitet i arbeidslivet

 • A-krimsenteret i Oslo består av Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Oslo politidistrikt, Øst politidistrikt og NAV. Samarbeidet har eksistert siden 2015.
 • Det tverretatlige senterets mål er å forebygge og avdekke arbeidslivskriminalitet. Dette gjelder blant annet brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere. Arbeidskriminalitet minimaliserer produksjonskostnader, undergraver norske samfunnsstrukturer og virker konkurransevridende.
 • Det er per nå sju a-krimsentre i Norge og disse holder til i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Bodø og Tønsberg.

Fakta: Arbeidslivskriminalitet i bilpleiebransjen i Oslo og Akershus

 • A-krimsenteret i Oslo laget i 2019 en rapport om arbeidslivskriminalitet i denne bransjen. Her ser du rapporten