Pressemelding

Enklere å søke boliglån

  • Publisert:
Viktig informasjon

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

Nå slipper du å sende banken papirer med informasjon om inntekter og skatt når du skal søke boliglån. Gjennom en ny tjeneste i Altinn kan du gi Skatteetaten et digitalt samtykke til å sende informasjonen direkte til banken.

Samtykkebasert lånesøknad er det første resultatet av et samarbeid mellom Skatteetaten, Finans Norge og Brønnøysundregistrene. Samarbeidet har som mål å etablere digitale tjenester som forenkler og effektiviserer for både innbyggere, næringslivet og det offentlige. Samarbeidet er et svar på regjeringens utfordring om å øke farten i digitaliseringen i samfunnet.

Lånekunder slipper å skaffe lønnsslipper og skattemelding

Nå slipper lånekunder å sende banken kopi av de tre siste lønnsslippene og kopi av siste skattemelding.

- Det blir enklere og tryggere å søke boliglån. Du godkjenner digitalt og banken henter relevant informasjon om inntekt og formue fra Skatteetaten. Løsningen vil spare samfunnet for betydelig summer, kundene får raskere svar på lånesøknadene sine og datagrunnlaget blir av bedre kvalitet, sier administrerende direktør i Finans Norge Idar Kreutzer.

Skatteetaten har gjort data tilgjengelig for overføring til bankenes system. Det er fire banker, Sparebank1, DNB, Skandiabanken og Nordea, som tester ut løsningen gjennom et pilotprosjekt. Løsningen vil gradvis bli tilgjengelig i flere banker.

Sikrere informasjonshåndtering

Det elektroniske samtykket gjelder for ti dager, men bare for utlevering av opplysninger til én bank én gang.

– Løsningen styrker kundenes personvern ved at bankene bare får akkurat den informasjonen de trenger rett inn i sine systemer. Bankene får ikke lenger hele skattemeldingen, og ingen papirer som kan komme på avveie, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Digitaliseringen fortsetter

Lånesøknadstjenesten er den første løsningen som bruker den nye samtykkekomponenten i Altinn.

- Brukerstyrt samtykke i Altinn er den viktigste nyvinningen for digitaliseringen i Norge på mange år – og starten på enda mer. Det vil kunne forenkle en lang rekke prosesser og gjøre mange gammeldagse skjemaer overflødige, sier Brønnøysundregistrenes direktør Lars Peder Brekk.

Samtykkebasert lånesøknad er det første av tre prosjekter fra samarbeidet mellom Skatteetaten, Finans Norge og Brønnøysundregistrene. Neste prosjekt handler om hvordan Skatteetaten får informasjon fra bankene ved etatens kontroller. Det tredje prosjektet skal gi bobestyrere rask og enkel oversikt over hvor et konkursbo har verdier og gjeld.

– Samarbeidet med Brønnøysundregistrene og Finans Norge er en viktig del av Skatteetatens arbeidet med å digitalisere og forenkle samhandlingen med skattytere og organisasjoner vi utveksler informasjon med, sier skattedirektør Holte.

Slik ser det ut

Samtykke i Altinn:
skjermbilde-altinn-samtykke.jpg
Vis stor versjon

Lånesøknad i nettbanken:
skjermbilde-laneside-2.jpg

Vis stor versjon